Recept dana: Domaće krofne

Radiosarajevo.ba
Recept dana: Domaće krofne

Vruće, mirisne krofne uvijek izmame uzdah ukućana...

Sastojci:

-600 gr. brašna
-1 kesica kvasca
-5 kašika šećera
-1 dcl.ulja
-4 žumanjka
-4 dcl.mlijeka
- malo soli (među prstima), može i limunova korica.

Priprema:

Kvasac ubacite u malo toplog mlijeka, dodati 1 kašiku šećera, razmutiti i dodati u brašno. Zatim dodati žumanjke i 4 kašike šećera, ulje, malo soli i zakuhati mlakim mlijekom. 

Tijesto dobro umijestiti i ostaviti da nadolazi. Pobrašniti radnu površinu, pa tijesto razviti i vaditi čašom krugove. 

Pokriti da se tijesto još malo digne, oko 10 min.

Ulje zagrijati u šerpi (ne pregrijati!) i stavljati krofne, gornju stranu prvu staviti u ulje. Poklopiti šerpu i kada se trebaju okrenuti skloniti poklopac.

Složiti ih na papirne salvete, poslije posuti šećerom u prahu. Mogu se i puniti po želji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije