Recept dana: Domaće krofne
Vruće, mirisne krofne uvijek izmame uzdah ukućana...
Sastojci:
-600 gr. brašna
-1 kesica kvasca
-5 kašika šećera
-1 dcl.ulja
-4 žumanjka
-4 dcl.mlijeka
- malo soli (među prstima), može i limunova korica.
Priprema:
Kvasac ubacite u malo toplog mlijeka, dodati 1 kašiku šećera, razmutiti i dodati u brašno. Zatim dodati žumanjke i 4 kašike šećera, ulje, malo soli i zakuhati mlakim mlijekom.
Tijesto dobro umijestiti i ostaviti da nadolazi. Pobrašniti radnu površinu, pa tijesto razviti i vaditi čašom krugove.
Pokriti da se tijesto još malo digne, oko 10 min.
Ulje zagrijati u šerpi (ne pregrijati!) i stavljati krofne, gornju stranu prvu staviti u ulje. Poklopiti šerpu i kada se trebaju okrenuti skloniti poklopac.
Složiti ih na papirne salvete, poslije posuti šećerom u prahu. Mogu se i puniti po želji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.