Reakcije na smrt Neila Armstronga

Radiosarajevo.ba
Reakcije na smrt Neila Armstronga

Nakon smrti NASA-inog astronauta, prvog čovjeka koji je kročio na Mjesec, oglasile su se brojne Armstrongove kolege i poznate ličnosti.

„Bio sam dovoljno sretan da budem jedan od članova posade i letim sa izvarednim pilotom Neilom Armstrongom i pratim ga na lunarnom modulu Eagle, pa je veoma tužno što nećemo zajedno, kao tim, prisustvovati 50-godišnjici 2019. kojoj sam se toliko radovao. Mislim da je cijeli svijet tužan zbog ove vijesti. Svima nama nedostaje veliki govornik i vođa svemirskog programa“, Buzz Aldrin, „drugi čovjek“ na Mjesecu.

„Bio je jedan od najboljih i strašno će mi nedostajati“, izjavio je Michael Collins, pilot komandnog modula Apollo 11.

„Neil je među najvećim američkim herojima, ne samo njegovog, nego svih vremena. Kada se sa ostatkom posade ukrcao na Apolo 11 1969., sa sobom je nosio težnje cijele nacije. Oni su krenuli pokazati svijetu da američki duh može vidjeti iza zamislivog – da je sa dovoljno elana i umnosti sve moguće. A kada je Neil kročio na površinu Mjeseca po prvi put, donio je čovječanstvu trenutak koji nikad neće biti zaboravljen. Danas Neilov duh otkrića živi u svim muškarcima i ženama koji su svoje živote posvetili istraživanju nepoznatog, uključujući i one koji rade na tome da idemo dalje i dublje u svemir. To naslijeđe će trajati, podstaknuto čovjekom koji nas je naučio ogromnoj snazi koju može imati jedan mali korak“, rekao je povodom Armstrongove smrti američki predsjednik Barack Obama.

„Sve dok je historijskih knjiga, Neil Armstrog biće u njima, zapamćen zbog toga što je učinio prvi korak čovječanstva izvan našeg svijeta. Osim što je bio jedan od najvećih američkih istraživača, Neil je nosio veliku milost i skrušenost koja bi trebalo da je za primjer svima nama. To što ulazimo u eru istraživanja svemira, činimo na ramenima Neila Armstronga. Žalimo za preminulim drugom, kolegom astronautom i pravim američkim herojem“, rekao je šef NASA-e, Charles Bolden.

„Neil Armstrong bio je lična inspiracija svima nama. Njegov istorijski korak na površini Mjeseca bio je osnova za mnoge od nas da postanemo astronauti. Jedina stvar koja je mogla zasjeniti takvo dostignuće bila je njegova skromnost zbog tih uspjeha. Nedostajaće nam kao prijatelj, mentor, istraživač i ambasador američkog duha genijalnosti“, Bob Behnken, direktor Astronautskog odjeljenja NASA.

„Hvala ti na svemu, na tvojim žrtvama, dostignućima i inspiraciji. Trudićemo se da produžimo tvoje naslijeđe“, rekao je Bobak Ferdowsi, direktor leta na trenutnoj misiji Curiosity.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije