Razlozi zašto treba popiti dva litra vode dnevno

Radiosarajevo.ba
Razlozi zašto treba popiti dva litra vode dnevno

Voda čini otprilike dvije trećine težine čovjekova tijela, a budući da se neprestano izlučuje, potrebno je stalno nadoknađivati. Samo disanjem dnevno gubimo otprilike trećinu litre vode, a ostatak se izlučuje znojenjem, urinom i stolicom.

Iako određenu količinu vode unosimo hranom, uz to bismo dnevno trebali popiti otprilike dva litra. Većina ljudi je sretna ako uspije popiti i trećinu te količine jer se napici poput čaja i kave ne računaju.

Osobe koje piju nedovoljno vode ili ne nadoknađuju gubitak tekućine imaju povećan rizik taloženja soli i stvaranja kamenaca u bubrezima i žuči te povećan rizik za poremećaje mentalnih funkcija, probavne i srčane tegobe.

Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zbog kojih biste trebali obratiti pažnju na količinu tekućine koju unosite u organizam.

Pijući više vode, mogli biste ustanoviti da rjeđe imate glavobolje te da ste manje skloni zatvoru.

Dehidracija je jedan od uzroka tromosti, posebice u žena, pijući dovoljno tekućine, imat ćete i više energije.

Voda vlaži organizam, ali i kožu. Ispijanjem dovoljnih količina vode, vlažite i održavate kožu iznutra.

Dovoljne količine vode u organizmu mogu rezultirati i smanjenjem podočnjaka i suhih usana.

Tekućina sprječava nastajanje bubrežnog kamenca. Dokazano je da se nastajanje kamenca češće javlja kod osoba koje manje piju vodu.

Voda prenosi hranjive tvari do organa kojima su potrebne. Ispunjava stanični i međustanični prostor i sudjeluje u hemijskim reakcijama.

Važno je da vodu pijete prije nego što ožednite, jer mehanizam žeđi ne može tačno na vrijeme ukazati kada je vrijeme za vodu i tako spriječiti dehidraciju. Kad osjetite žeđ već ste blago dehidrirani.

Ako vam ne odgovara okus vode iz vašeg mjesnog vodovoda, ohladite je u hladnjaku, dodajte krišku limuna i nekoliko kockica leda pa će okus biti mnogo bolji, piše Gloria.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije