Razine soli u hrani su zabrinjavajuće visoke
Istraživanje provedeno u razdoblju od 2005. do 2011. godine, prilikom čega je analizirana razina soli u 402 proizvoda procesirane hrane, te hrani u 78 restorana brze hrane, pokazuje i dalje alarmantno visoku razinu soli u hrani.
Brojna istraživanja povezuju razinu soli u prehrani s kardiovaskularnim bolestima te, s drugim kroničnim bolestima.
Rezultati istraživanja ukazali su na to da je u procesiranoj hrani došlo do smanjenja soli za 3,5 posto, dok se razina natrija u brzoj hrani povećala za 2,6 posto.
Unatoč tome što se razina soli smanjila u nekim proizvodima čak za 30% u nekima se povećala za jednako toliko. Autori su zaključili da ne postoji značajno smanjenje u razini soli u ispitanim uzorcima hrane, te istaknuli kako su navedene razine soli u hrani zabrinjavajuće visoke, piše portal Vitamini.hr.
Spomenuto istraživanje biti će objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.