Razgovor mobitelom opasan i za pješake

Radiosarajevo.ba
Razgovor mobitelom opasan i za pješake

Naučnici Univerziteta Western Washington analizirali su kretanje stotina posjetitelja fakultetskih prostora koji su koristili mobitel dok su hodali i došli su do prilično zanimljivih saznanja: oko dvije trećine ispitanika uopšte nije bilo svjesno događaja oko njih.

Kako bi to dokazali, u prostor dvorišta spomenutog univerziteta poslali su klauna na uniciklu. Usprkos činjenici da je nosio odjeću tipičnu za jednog klauna - ljubičasto-žutu prugastu majicu, prevelike cipele i crveni nos - te se vozio na uniciklu, dvije trećine anketiranih uopšte ga nije primijetilo.

Psiholog Ira Hyman odlučio je proširiti svoju studiju te analizirati osobe koje koriste mobitel i na gradskim ulicama. Rezultati su bili prilično slični: više od polovine njih je tijekom razgovora hodalo sporije, često je mijenjalo smjer kretanja, a polovina ih također nije primijetila klauna na uniciklu.

tportal.hr
/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije