Ravnoteža ženama važnija od visoke plate

Radiosarajevo.ba
Ravnoteža ženama važnija od visoke plate


Prema LinkedIn-ovom istraživanju, provedenom na 5.300 zaposlenih žena iz 13 zemalja svijeta s ciljem utvrđivanja najvažnijih značajki i izazova za karijere žena danas, ženama je na prvom mjestu ravnoteža privatnog i poslovnog života, a ne visoka plata i unapređenje kao prije 5-10 godina, piše Voxfeminae.

Čak 65 posto žena smatra da bi im fleksibilno radno vrijeme omogućilo veću ravnotežu privatnog i poslovnog života, a 85 posto smatra da će to biti važno za karijere žena u budućnosti.

Osim stavljanja ravnoteže na prvo mjesto, značajan fenomen je rast ženskog poduzetništva zadnjih godina što je vjerojatno usko povezano s fleksibilnim vremenom. Naime, žene ne žele raditi manje, nego raditi kada im odgovara tako da na kraju zapravo i više rade, ali uz veće zadovoljstvo.

Također, osim nedovoljne ravnoteže, žene su u istraživanju istaknule da nemaju dovoljno prilika za profesionalni razvoj, viziju karijere, mentore i uzore te da su nedovoljno plaćene.

Potplaćenost je najvećim dijelom uzrokovana nepregovaranjem za sebe te nedovoljnom samopromocijom, no mentori i uzori ženama zaista nedostaju, smatra Ivana Matić osnivačica Women in Adria platforme.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije