Rana dijagnostika bitna za pravovremeno i efikasno liječenje melanoma

Radiosarajevo.ba
Rana dijagnostika bitna za pravovremeno i efikasno liječenje melanoma

Dermatolozi Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože/melanoma i Klinika za dermatovenerologiju UKCS-a organizatori su javno - zdravstvene preventivne kampanje protiv raka kože koja će biti održana u periodu od 12. do 16. maja. 

Dermatovenerološka klinika Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo (UKCS) u suradnji s Klinikom za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i Kliničkom patologijom i citologijom obavljat će, za građane besplatne, preglede dermatoskopom mladeža i drugih sumnjivih lezija na karcinom kože, javlja Fena.

Kao najava "Euromelanoma kampanje", u subotu 10. maja u 12 sati na Vilsonovom šetalistu bit će održana akcija pod nazivom "Šetnjom i plesom u cilju prevencije raka kože - melanoma"

Prema riječima zamjenika direktorice internih disciplina prof. dr. Hasana Žutića tom kampanjom želi se istaći važnost pronalaženja i liječenja potencijalno opasnog znamenja na koži u ranom stadiju, prije nego li postanu problematični. 

Rana dijagnostika je izuzetno bitna za pravovremeno i efikasno liječenje bilo kojeg oboljenja, pa tako i melanoma. 

Šef Klinike za dermatovenerologiju UKCS-a prof. dr. Faruk Alendar pojasnio je da je osnovni cilj kampanje što više ljudi upozoriti o štetnosti UV zraka odnosno o koristi posjećivanja dermatologu i analiziranju promjena na koži. 

"Ova kampanja je bitna, jer mi u okviru nje otkrivamo veliki broj melanoma u stadiju kad nisu smrtonosni. U medicini je preventiva najvažnija, ali nažalost u našem društvu najmanje radimo na preventivi", poručio je Alendar. 

Šef Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju UKCS-a doc. dr. Reuf Karabeg naveo je da je melanom najmalignija vrsta raka

"Naš cilj je da se tumor otkrije u ranoj fazi, kad je izlječiv", kaže dr. Karabeg. 

Doktorica Hana Helppikangas s Klinike za dermatovenerologiju istakla je da u prošlogodišnjoj kampanji ukupno pregledano oko 5.000 pacijenata. 

"Zasad, rezultati na 4.208 ispitanika pokazili su da su kod 510 pregledanih dijagnosticirani različiti tumori kože", navela dr. Helppikangas. 

Dodala je da je dijagnosticirano ukupno 1.203 atipičnih mladeža, od toga 416 pacijenata muškog spola, te 778 pacijenata ženskog pola.

Helppikangas je naglasila da ćemo se tek susresti s ozbljnošću problema karcinoma kože u bliskoj budućnosti, jer je 43 posto od tih mladeža nađeno kod osoba dobi od 20 do 34 godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije