Ramazanske tradicije širom svijeta: Od iftarskog topa do 'Chaand Raata' i ukrašavanja kanom

0
Radiosarajevo.ba
Ramazanske tradicije širom svijeta: Od iftarskog topa do 'Chaand Raata' i ukrašavanja kanom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ramazanski top na Žutoj tabiji

Ramazanske tradicije širom svijeta donose raznolikost i bogatstvo kulturnih običaja koji oblikuju ovaj sveti mjesec za muslimane širom planete.

Osim duhovnih praksi i molitvi, različite zajednice i regije praktkuju svoje specifične običaje koji obogaćuju iskustvo ramazana.

U Egiptu, ramazanska svjetla obasjavaju ulice, kuće i naselja jarkim bojama i neobično izrađenim lampicama, stvarajući slikovit prizor koji označava dolazak ovog posebnog mjeseca.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

U Indoneziji, tradicija Padusana uoči ramazana obuhvata čišćenje izvora bunara i bazena, vjerujući da to čisti um, tijelo i dušu, pripremajući se za duhovno putovanje u narednom mjesecu.

Arapski svijet, Turska i Bosna i Hercegovina dijele tradiciju iftarskog topa koji označava vrijeme za prekid posta svakog dana, tokom zalaska sunca. Zvuk topa odjekuje kroz gradove, podsjećajući vjernike da je došlo vrijeme za obrok nakon dugog dana posta.

Južna Azija obilježava Chaand Raat, noć prije Ramazanskog bajrama, kada se prijatelji i porodica okupljaju kako bi vidjeli mladi mjesec i obavili posljednje pripreme za proslavu. Žene tada često ukrašavaju svoje ruke kanom, tradicionalnim ukrasom koji simbolizira radost i proslavu.

U mnogim dijelovima muslimanskog svijeta, ramazanski bubnjari tradicionalno bude vjernike prije zore, pozivajući ih na sehur, posljednji obrok prije početka novog dana posta. 

Vjerski običaji Bošnjaka u ramazanu: Kako se nekad oglašavao iftar i kako bi hodža palio kandilje?

Vjerski običaji Bošnjaka u ramazanu: Kako se nekad oglašavao iftar i kako bi hodža palio kandilje?

U zaljevskim zemljama, tradicija Gargee'an donosi radost dječjih glasova koji prolaze kroz ulice odjeveni u tradicionalnu odjeću, pjevajući regionalne pjesme i skupljajući slatkiše i orašaste plodove od komšija. Ova vesela praksa slavi zajedništvo i dijeljenje u duhu ramazana.

Mukabela predstavlja tradiciju okupljanja muškaraca i žena u džamijama i kućama širom muslimanskog svijeta kako bi zajedno učili Kur'an i produbljivali svoju duhovnu povezanost s Allahom.

Ove raznolike tradicije svjedoče o bogatstvu islamske kulture i zajedništva koje obilježava ramazan, spajajući ljude širom svijeta u duhu molitve, samopreispitivanja i solidarnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije