Rak testisa pogađa mlađe muškarce, često nespremne na takve izazove

Radiosarajevo.ba
Rak testisa pogađa mlađe muškarce, često nespremne na takve izazove
Foto: Udruženje oboljelih od raka prostate / Kampanja "Provjeri loptice"

Jeste li znali da rak testisa, iako mnogo rjeđi od drugih vrsta uroloških karcinoma, pogađa muškarce mlađe od 35 godina? April je mjesec globalno posvećen podizanju svijesti o ovom oboljenju, s posebnim fokusom na edukaciju o simptomima i tehnikama samopregleda jer je ranim otkrivanjem rak testisa izlječiv u 95% slučajeva.

Iako čini samo 1% svih muških tumora, rak testisa je najčešći oblik raka od kojeg obolijevaju muškarci u dobi između 15. i 35. godine. Istraživanja pokazuju da je učestalost raka testisa posljednjih godina u porastu, a u posljednjih 40 godina se udvostručila . Sve veći uticaj bolesti i njenog toka liječenja na živote pacijenata razlog je zbog kojeg ovoj temi treba posvetiti veći značaj. Upravo s tom vizijom Udruženje oboljelih od raka prostate Federacije Bosne i Hercegovine (UORP) pokrenulo je edukativnu kampanju "Provjeri loptice".

Šta je rak testisa?

Rak testisa predstavlja brzorastući oblik tumora koji se manifestuje promjenama na zahvaćenom testisu. Testisi, muški reproduktivni organi od velikog značaja, često su zanemareni u svakodnevnoj brizi o zdravlju. No, malo je poznato da su promjene u testisima mogući indikatori ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak testisa. Ova bolest, iako možda neprimjetna u ranim stadijima, predstavlja značajan izazov za muško zdravlje.

Muškarci su najviše izloženi riziku od raka testisa u životnoj dobi od 15 do 35 godina, a najveći broj novooboljelih je u dobnoj grupi od 30 do 34 godine. U većini slučajeva uzrok ove vrste raka nije poznat. Postoje faktori rizika, ali mnogim muškarcima oboljenje biva dijagnosticirano i bez njih. Veća je vjerovatnoća da ćete imati rak testisa ako imate porodičnu anamnezu ili nespušten testis prije rođenja.

Kampanja
Foto: Udruženje oboljelih od raka prostate: Kampanja "Provjeri loptice"

Najčešći simptomi raka testisa

Osjećate li bol ili nelagodu u području testisa, donjeg dijela trbuha ili leđa? Možda primjećujete promjene u veličini ili obliku testisa ili osjećate težinu ili neugodnost u skrotumu? Ovo su samo neki od znakova koji mogu ukazivati na mogućnost oboljenja od raka testisa. Prepoznavanje simptoma je ključno jer rano otkrivanje raka testisa može značajno poboljšati šanse za efikasno liječenje. Upravo zato je važno da muškarci budu svjesni značaja redovnog samopregleda testisa, koji predstavlja prvi korak ka očuvanju njihovog zdravlja i prevenciji mogućih zdravstvenih problema.

Samopregled je ključan

Redovno samopregledanje testisa ključno je za rano otkrivanje mogućih problema. Preporučuje se da muškarci redovno provjeravaju svoje testise, barem jednom mjesečno, najbolje tokom kupanja ili tuširanja kada je koža opuštena pa se promjene najbolje osjete na dodir. Samopregled se vrši laganim palpacijama testisa, osjećajući eventualne kvržice, promjene u veličini ili bilo kakve druge nepravilnosti. Više informacija o raku testisa i samopregledu možete naći na linku.

Kampanja
Foto: Udruženje oboljelih od raka prostate: Kampanja "Provjeri loptice"

Šta ako primijetite promjenu? Nemojte paničiti, ali je važno da odmah potražite medicinsku pomoć. Vaš ljekar će pružiti potrebnu podršku, provesti detaljne preglede i preporučiti dalje korake kako bi se utvrdio uzrok promjena i započelo odgovarajuće liječenje. Ne odgađajte posjetu ljekaru - brza reakcija može napraviti ogromnu razliku u vašem zdravstvenom ishodu. Muškarci su često nespremni da se pozabave ovim problemom, ali čekanje ne smije biti opcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije