Rak je produkt modernog čovjeka

Radiosarajevo.ba
Rak je produkt modernog čovjeka
Ilustracija

Istraživači su proučavali hiljade mumija iz starog Egipta i Južne Amerike na kojima su pronašli samo šačicu onih koji su umrli od raka, dok je danas rak odgovoran za svaku treću smrt.

Moderni životni stil i zagađenje zbog razvoja industrije glavni su krivci za nastanak raka. Naime, istraživanje je pokazalo da je učestalost pojave tumora u čovjeka dramatično porasla nakon Industrijske revolucije, posebice to se tiče tumora kod djece. Nadaju se da bi ovo moglo pomoći kako rak nastaje i pridonijeti pronalasku lijeka.

"U industrijskom društvu, tumor je nakon srčanih problema, drugi najčešći razlog smrti", izjavila je profesorica Rosalie David sa univerziteta Manchester. "U prirodi nema ničeg što bi moglo uzorkovati nastanak tumora, pa mora da je čovjek kriv za to zbog zagađenja, prehrane i modernog stila života".

Na uzorku od gotovo hiljadu mumija, tumor je pronađen u samo kod pet, i to uglavnom benigan. Međutim, pronađeni su tragovi bolesti poput začepljenja arterija ili artritis, čime su pobili teoriju da antički ljudi nisu živjeli dovoljno dugo da razviju tumor.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije