Putin poručio LGBT zajednici: Možete biti mirni, ali djecu ne dirajte

Radiosarajevo.ba
Putin poručio LGBT zajednici: Možete biti mirni, ali djecu ne dirajte

Vladimir Putin je, uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, izjavio da nema ništa protiv pripadnika LGBT populacije, ukoliko "ne vrše propagandu nad djecom“.

Ruski predsjednik se trenutno nalazi u Sočiju, gdje nadgleda pripreme za Zimske olimpijske igre, koje se održavaju za tri sedmice. Za vrijeme sastanka sa predstavnicima volontera, upitan je zašto su njihove uniforme u duginim bojama.

"Mi ne zabranjujemo netradicionalne seksualne veze“, rekao je Putin tom prilikom, javile su ruske agencije. "Nama smeta propaganda drugačijeg seksualnog opredjeljenja“. Prije svega, htio bih da istaknem propagandu nad djecom. To su potpuno dvije različite stvari - zabraniti nešto, ili zabraniti propagandu nečega“, rekao je Putin. 

On je također dodao da je Rusija liberalnija od mnogih zemalja, tvrdeći da je u određenim američkim državama homoseksualnost kažnjiva zakonom. 

"Mi ništa ne branimo, i nikoga ne protjerujemo sa ulice, niti su predviđene kazne za takve veze", rekao je Putin i poručio pripadnicima LGBT populacije: "Možete da budete opušteni i mirni, ali molim vas da ostavite djecu na miru“. 

Predsjednik Rusije je, međutim, naglasio da oni, zbog ruskog zakona koji zabranjuje homoseksualnu propagandu među maloljetnicima, ne smiju da iznose svoje stavove o pravima homoseksualaca pred mlađima od 18 godina. 

U Rusiji je prošle godine stupio na snagu zakon koji zabranjuje svaki vid propagande homoseksualizma, piše B92.net

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije