Pustite suzu: Pet razloga zbog kojih vrijedi plakati

Radiosarajevo.ba
Pustite suzu: Pet razloga zbog kojih vrijedi plakati

Ukoliko ste tužni, imate neki problem ili vam se plače zbog nečeg sasvim trećeg, ne bi trebalo da zadržavate suze iz više razloga. 

U današnje vrijeme, kada nije lako živjeti, čovjeka svakodnevno muče razni problemi. Nerijetko mu dođe svega preko glave, pa bi rado i zaplakao, ali ne smije da pokaže svijetu, pa ni sam sebi, da je poklekao i da s mnogim problemima ne može više da se bori. 

Ali plakanje ne treba shvatati kao slabost i svoj lični poraz, već kao izduvni ventil nakon kojeg ćete osjetiti olakšanje, ali i skupiti dodatnu energiju za nove radne pobjede. Zato, uvijek kada vam se plače, slobodno pustite suzu, jer će to djelovati dobro na vas iz više razloga. 

Bolje ćete vidjeti

Možda toga niste u potpunosti svjesni, ali suze vam zaista pomažu da bolje vidite, jer hidriraju vaše oči. Takva vlaga itekako je potrebna očima.

Suze čiste vaše tijelo

Istina je, suze pomažu vašem tijelu da se oslobodi štetnih materija. Prema jednom istraživanju, emotivne suze, one koje su nastale zbog tuge ili žalosti, sadrže najviše toksina, a plakanjem ih izbacujete iz svog tijela 

Suze ublažavaju bol

Kao i vrištanje, i plač je prirodna reakcija na bol, a svi znamo da je emotivna bol mnogo gora od bilo koje tjelesne. Plakanje smanjuje tjelesni nivo mangana, minerala koji utječe na naše raspoloženje, a njegova koncentracija u suzama je čak 30 puta veća nego u našoj krvi.

Suze eliminiraju stres

Prema jednom istraživanju, suze imaju sposobnost ukloniti neke hemikalije iz tijela, koje se nakupljaju u njemu zbog stresa, dok zadržavanje suza povećava nivo stresa. 

Čine vas zdravijima

Suze automatski osiguravaju veći nivo zaštite vašeg tijela, onda kada je to potrebno te ​​doprinose funkcijama koje su potrebne vašem tijelu za vrijeme raznih fizičkih aktivnosti, piše Telegraf.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije