Pušenje povezano s centrima za nagradu u mozgu

Radiosarajevo.ba
Pušenje povezano s centrima za nagradu u mozgu

Američki naučnici s državnog Univerziteta Pennsylvania otkrili su da neki ljudi ne mogu prestati da puše zbog problema koji je povezan s procesima koji se odvijaju u mozgu, piše Tanjug.

Naime, naučnici su otkrili da ispitanici koji su pokazivali najmanje reakcije na nagrade imaju najmanje šanse za odvikavanjem od nikotina, piše britanski Daily Mail.

U istraživanju su učestvovala 44 pušača kojima su naučnici proučavali reakcije centara u mozgu na ponuđenu nagradu, odnosno novac za svaku cigaretu koju ne popuše. Pritom, oni nisu smjeli pušiti barem 12 sati prije nego što su se podvrgli eksperimentu, a potom su bili pod magnetnom rezonancom i igrali su igru pogađanja karata s mogućnošću zarade.

Također im je rečeno da moraju pričekati dva sata do kraja eksperimenta da bi popušili cigaretu.

Međutim, tokom igre, polovini ispitanika je rečeno da je došlo do greške i da mogu izaći na pauzu u trajanju od 50 minuta i rečeno im je da će dobiti po 1 dolar na svakih 5 minuta ako ne budu pušili tokom te pauze.

Stručnjaci su tada otkrili da su pušači koji nisu izdržali da ne zapale, pokazali slabije reakcije u centrima u mozgu zaduženim za nagradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije