Pušenje povećava rizik od pojave psorijaze

Radiosarajevo.ba
Pušenje povećava rizik od pojave psorijaze

Pušači više rizikuju pojavu autoimunog kožnog oboljenja - psorijaze, nego nepušači, rezultat je nove studije objavljene u American Journal of Epidemiology.

Istraživači ne ističu da je pušenje direktan uzročnik psorijaze, ali u velikoj mjeri povećava rizik, te su uglavnom pušači ti koji u određenom periodu života razviju ovo kožno oboljenje.

S druge strane, pojava psorijaze je povezana sa visokim rizikom od pojave dijabetesa i srčanih udara, što samo podebljava još jedan od štetnih učinaka pušenja.

Psorijaza se najčeće pojavljuje u zreloj dobi; uzrokuje svrab i bolne fleke na koži, koje se najčešće na početku pijavljuju na koljenima, laktovima i tjemenu glave. Stanje nastaje kada imunološki sistem zabunom počne da napada stanice kože. Tretmani za liječenje i tretiranje psorijaze postoje, ali gotovo ju je nemoguće trajno iskorijeniti.

Dermatolozi su napravili eksperiment sa 2140 osoba kojima je dijagnozirana psorijaza, otkrivši da kod trenutnih pušača postoje skoro duplo veće šanse za pojavu ove bolesti. Kod bivših pušača ovaj je rizik povećan za 1,4 puta, a i pokazalo se kako kod osoba koje prestanu pušiti dolazi do redukcije bolesti.

Čak iako stručnjaci ne mogu napraviti direktnu vezu između pušenja i psorijaze, ističu da je vrlo moguće da boravak u krugu pušača može utjecati na zdravlje kože i oštetiti je; tako postoji mnogo autoimunih bolesti koja su uzrokovana direktnim ili indirektnim udisanjem dima cigareta.

''S obzirom na to da je psorijaza upalno oboljenje, moguće je da je upravo pušenje okidač koji vodi do hroničnog upalnog oboljenja kod ljudi koji su (genetski) skloni pojavi ove bolesti.'', izjavio je dr. Joel Gelfand, direktor odsjeka za dermatologiju u Univerzitetu u Pennsylvanji.

Pušenje je već od ranije povezivano sa starenjem kože, pojavom bora i različitih degenerativnih promjena na koži, a rizik za pojavu psorijaze još je samo jedan od razloga zašto biste trebali prestati sa pušenjem, ističu naučnici.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije