Pušačka kriza traje godinu dana!

Radiosarajevo.ba
Pušačka kriza traje godinu dana!

Zavisnosti od cigareta se teško osloboditi, naročito zbog same činjenice da su cigarete stalno u našoj okolini. Baš zbog toga proces odvikavanja od pušenja traje najmanje godinu dana.

Ukoliko se želite riješiti cigareta, sve što treba nije da kupite elektronsku cigaretu koju ćete da objesite oko vrata i zgužvate paklicu omiljenog duhana već ovaj proces iziskuje mnogo više.

Osim strpljenja, čeličnih živaca, jakih principa, ali i paklene volje, u sam proces morate uložiti i dobrano parče vremena s obzirom na to da zavisnost od pušenje ne nestaje preko noći. Za odvikavanje je često potrebna i cijela godina, ali ukoliko imate sve navedene karakteristike, nema sumnje da ćete uspjeti.

Za razliku od odvikavanja, navlačenje na nikotin je proces koji traje vrlo kratko, svega desetak dana. Nakon toga, cigarete se pale jedna za drugom, najčešće zbog čovjekove nesposobnosti da psihičku napetost kontrolira bez nikotina. Upravo to je stanje u kojem pušenje cigareta izaziva zadovoljstvo, piše Telegraf.rs.

Ipak, uz prave metode i pomoć ljekara, izlječenje je moguće, ali i vrlo zahtjevno. Baš zato ljudi treba da potraže stručnu pomoć ne bi li se informirali o najnovijim metodama liječenja koje mogu biti individualne ili grupne, u zavisnosti od potreba i želja zavisnika.

Najvažnije od svega je da apstinirate i da godinu dana ne upalite nijednu cigaretu. Tek tada, nauka tvrdi, može da se kaže da ste prebrodili zavisnost.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije