Pušači, zaštitite se od raka pluća - bijelim lukom!

Radiosarajevo.ba
Pušači, zaštitite se od raka pluća - bijelim lukom!

Kuhate li s bijelim lukom? Možda nije najugodnija navika za osobe oko vas, no budite sigurni – on je pravi izvor zdravlja!

Osim što može sniziti povišeni krvni tlak, zaštititi nas od bolesti srca, predstavlja bolji antibiotik od nekih lijekova, a sada su kineski stručnjaci ustanovili da može prepoloviti rizik od razvijanja raka pluća!

Istraživači Provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Jiangsu analizirali su podatke preko 1400 pacijenata s rakom i usporedili ih s 4500 zdravih osoba.

Ispitanike su ispitali o njihovim navikama i prehrani, a pitanja su obuhvatila i koliko često jedu bijeli luk, te puše li cigarete.

Ispitanici koji su redovno jeli sirovi bijeli luk, što znači barem dva puta sedmično, snizili svu svoj rizik od razvijanja raka pluća za 44 posto. Kada su se koncentrirali samo na pušače, stručnjaci su ustanovili kako su oni koji su jeli sirovi bijeli luk smanjili svoj rizik od ove maligne bolesti za 30 posto, što je svejedno dobar postotak, piše Ordinacija.hr.

"Zaštitna veza između unosa sirovog bijelog luka i raka pluća primijećena je s uzorkom doze i odgovora, što sugerira da on može potencijalno služiti kao kemoprotektivno sredstvo za rak pluća", zaključili su autori čiji je rad objavljen u časopisu Cancer Prevention Research.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije