Punč od jaja - piće sa okusom praznika

Radiosarajevo.ba
Punč od jaja - piće sa okusom praznika

Punč od jaja baš i nije uobičajen na našim prostorima, ali se polako sve više i više popularizira kroz američke filmove. Budući da ga je poprilično jednostavno napraviti, preporučujemo da iskoristite priliku i za doček Nove godine obradujete goste.

Prvi i osnovni uslov je da imate svježa jaja najvišeg kvaliteta. O opasnostima sumnjivih jaja vjerujemo da znate i sami te još jednom napominjemo da ne vrijedi riskirati salmonelu ako niste apsolutno sigurni u jaja, s obzirom da se u piću koriste bez termičke obrade. Kad ste se opskrbili najboljim jajima, počnite sa pripremom, prenosi Index.hr.

Punč od jaja

Sastojci: 4 žumanca, 1/3 šolje šećera, 600 ml punomasnog mlijeka, 2.5 dcl slatkog vrhnja, 100 ml burbona, 1 kašičica svježe naribanog muškatnog oraščića, 4 bjelanca

Priprema: U zdjeli miksera istucite bjelanca dok ne posvijetle. Postupno dodajite 1/3 šolje šećera i tucite smjesu dok se šećer potpuno ne istopi. Dodajte mlijeko, vrhnje, burbon, muškatni oraščić i miješajte dok se sve ne sjedini.

Bjelanca istucite u posebnoj zdjeli. Dok mikser još uvijek miksa na najnižoj brzini, dodajte kašiku šećera. Miksajte dok se ne formira vršak.

Bjelanca umiješajte pjenjačom u ostatak smjese. Ohladite i servirajte, po želji sa šlagom na vrhu i prstohvatom cimeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije