Prvo test na trudnoću, a onda može piće

Radiosarajevo.ba
Prvo test na trudnoću, a onda može piće

Najnoviji primjer pokušaja da se kontrolišu maternice i tjelesni integritet žena stiže iz Minnesote, gdje je jedna nevladina organizacija predstavila svoj šokantni plan koji podrazumijeva da će žene morati uraditi test na trudnoću prije nego dobiju piće u baru. Inicijativa se zove Think before you drink.

Organizacija Healthy Brains for Children (HBC) namjerava opskrbiti barove i restorane testovima na trudnoću koji će potencijalnim majkama "pomoći" da izbjegnu pijenje alkohola koje bi moglo naštetiti njihovom plodu za koji još ni ne znaju.

Premda test zasad nije pod moranje, grupa ima plan da testovima opskrbi "ugostiteljske objekte širom svijeta", najavio je direktor i osnivač organizacije Jody Crowe. Prema Croweovim riječima, testove bi trebalo postaviti u ženskim toaletima u barovima, na benzinskim pumpama, u prodajnim centrima, fitness centrima i drugim frekventnim mjestima kako bi bili dostupni onim ženama koje su "pod visokim rizikom od neočekivanih trudnoća".

Sve ovo radilo bi se za dobrobit zametka za kojeg se još ne zna ni da li će ikad biti rođen, da bi se spriječili rijetki slučajevi fetalnog alkoholnog sindroma koji se javljaju u otprilike 0,1 na 1000 novorođenčadi u SAD.

Prijedlog Croweove organizacije naišao je na osude sa svih strana, jer predstavlja još jedan vid državne/društvene kontrole nad ženskim tijelom.

Vezano:

Laži koje republikanci govore o ženskom tijelu

Čuti otkucaje srca kojih nema

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije