Prvo pomračenje Sunca stiže već u januaru 2011.

Radiosarajevo.ba
Prvo pomračenje Sunca stiže već u januaru 2011.

Dio zemaljske kugle već će početkom januara 2011. uočiti djelomično pomračenje Sunca. Od jutra u utorak 4. januara pomračenje Sunca će biti jasno vidljivo širom Evrope pa sve do Indije. No u Sjevernoj i Južnoj Americi neće se vidjeti.

Jay Pasachoff sa američkog Williams Collegea kaže da će i u svom maksimumu pomračenje biti tek djelomično, što znači da dio Sunca neće nikad biti prekriven. A budući da je opasno gledati direktno u Sunce, Pasachoff upozorava na potrebu nošenja specijalnih solarnih filtera.

"Djelomična pomračenja su i za naučnike zabava jer nisu toliko naučno korisna pa se čovjek može opustiti i uživati. Studentima prirodnih nauka preporučujem promatranja jer vidjeti da se sve odvija tačno u sekundu je vrlo poticajno za učenje. Shvatit će da će uz pomoć naučnog rada i oni bolje razumijeti svemir," objasnio je.

Tokom ove pomračenja ljudi u Zapadnoj Evropi vidjet će da je pomračenje već počelo prilikom Sunčevog izlaska, a trajat će oko 80 minuta. Pomračenje će potrajati oko tri sata, a na svom maksimumu bit će na zalasku u Velikoj Britaniji - tada će 75% sunčeve površine biti prekriveno, a zatim će se u sljedećih sat i 20 minuta postepeno pojaviti.

U Parizu i Berlinu 80% Sunca prekrit će pomračenje negdje oko zalaska. Istočnije, Sunce će tokom maksimuma biti nešto više na nebu - 22°, a pomračenjem prekrivena površina iznosit će 67% iznad Atene. U Izraelu i Egiptu Sunce će biti na visini od 33°, sa prekrivenom površinom od nekih 55% u svom maksimumu.

Naučnik ističe da je najvažnije dobro zaštiti oči specijalnim naočalama, a sam će za vrijeme pomrčine biti u Tel Avivu gdje se nada odličnom pogledu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije