Prvi put u historiji: Uznapredovali rak dojke izliječen imunoterapijom

Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji: Uznapredovali rak dojke izliječen imunoterapijom
Cancer Center / Ilustracija
Žena koja je imala uznapredovali rak dojke, koji se proširio po cijelom tijelu, potpuno je izliječena putem nove terapije koja je iskoristila moć njenog imunog sistema da se izbori s tumorima.

Ovo je prvi put da je pacijent sa uznapredovalim karcinomom dojke uspješno izliječen putem imunoterapije koja koristi pacijentove imune ćelije da lociraju i unište ćelije raka koje su se formirale u tijelu.

Judy Perkins, inžinjerka s Floride, je imala 49 godina kada je odabrana za radikalnu novu terapiju i to nakon što nekoliko rundi kemoterapije nije uspjelo da zaustavi širenje tumora u njenoj desnoj dojci, koji se proširio na jetru i druge organe. U tom momentu, Perkins je imala još tri godine života, piše Guardian.

Ljekari koji su se brinuli o ženi u američkom Nacionalnom institutu za karcinom u Marylandu naveli su kako je tijelo pacijentice odgovorilo čudesno na terapiju koja je potpuno izbrisala ćelije karcinoma i danas je Perkins već dvije godine potpuno izliječena od raka.

"Moje stanje se pogoršavalo kako je odmicalo vrijeme. Imala sam tumor koji je pritiskao jedan nerv, što znači da sam vrijeme provodila bez ikakvog pomjeranja, jer sam imala neizdrživi bol u ruci. U tom sam trenutku odustala od borbe", kazala je Perkins. 

Danas je Perkins potpuno zdrava i bez problema pješači ture duge 64 kilometra.

Laszlo Radvanyi, vodeći naučnik Instituta za istraživanje karcinoma iz Ontaria, koji nije bio uključen u njen tretman, izjavio je kako je ovo "nezabilježen odgovor tijela na ovako uznapredovali karcinom dojke."

Ovaj dramatični uspjeh dao je nadu da će terapija raditi i kod drugih pacijenata koji su oboljeli od karcinoma dojke, jajnika ili prostate. Istraživači uskoro počinju veliko kliničko testiranje kako bi uvidjeli koliko efektan tretman može biti u ovim slučajevima.

"Trenutno smo na domak velike revolucije u shvatanju kako da targetiramo mutacije karcinoma kroz imunoterapiju", izjavio je Radvany.

No, drugi eksperti upozorili su kako se o tretmanu može govoriti tek nakon višestrukih kliničkih ispitivanja, te ističu kako, iako će tretman možda pomoći kod različitih vrsta raka, možda neće pomoći svima.

Kako bi izliječili Perkinsonovu, doktori su prvo morali izrezati mali dio tkiva njenih tumora i studirati DNK kako bi našli mutacije, specifične za njen karcinom. Fokusirali su se na mutacije koje su promijenile četiri gena što je proizvelo niz abnormalnih proteina u tumorina.

Potom su izvukli imune ćelije poznate kao limfociti koji infiltriraju tumore (TILs) - ovo su ćelije imunog sistema koje su okupirale tumor kako bi ga uništile, ali nisu uspjele jer su bile ili preslabe ili ih je bilo premalo. Nakon što su uzgojili milijarde ovih imunih ćelija u laboratoriji, istraživači su ih ispitivali, tražeći one koje će biti najbolje u traženju i uništenju ćelija karcinoma tako što prepoznaju njihove abnormalne proteine.

Doktori su u tijelo pacijentice ubacili 80 milijardi ovih pomno odabranih ćelija, a date su uz lijek pembrolizumab, koji pomaže imunom sistemu da se bori protiv raka. Nakon 42 sedmice, Perkins je bila potpuno bez tumora, a i danas je potpuno zdrava.

"Ovo je čudo. Dala sam otkaz i planirala svoju smrt. Imala sam listu želja koje sam željela ispuniti prije smrti. A, danas...danas ponovo živim normalnim životom", kazala je Perkins.

I dok doktori nisu sigurni koliko su imune ćelije pomogle u njenom oporavku, napominju da se lijek pembrolizumab nije pokazao kao pretjerano efikasan u liječenju uznapredovalog raka dojka. Dodaju da su imune ćelije bile u njenom sistemu čak i 17 mjeseci nakon početka tretmana. Uspjeh, koji je objavljen u žurnalu Nature Medicine, još je više čudesan zna li se da karcinomi dojke, prostate i jajnika imaju malo mutacija, zbog čega je jako teško našem imunom sistemu da ih prepozna i uništi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije