Prvi put u BiH - kredit za čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce

Radiosarajevo.ba
Prvi put u BiH - kredit za čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce
Foto: Cryo-save

Raiffeisen banka ponudila je bh. tržištu jedinstven kredit - za finansiranje usluge čuvanja matičnih ćelija kod Cryo-Save-a, vodeće evropske banke matičnih ćelija. Kako je saopćeno iz banke, matične ćelije koje se vade iz pupčane vrpce novorođenih beba, čuvaju se u Holandiji i Belgiji, zemljama koje garantuju najveće moguće standarde koje poznaje savremena medicina.

Matične ćelije sakupljene iz pupčane vrpce poslije porođaja imaju mnoge prednosti u odnosu na matične ćelije sakupljene kasnije u životu, zbog čega je porođaj prilika koja se pruža samo jednom u čitavom životu za njihovo sakupljanje. Metodom krioprezervacije te ćelije se čuvaju za neke buduće upotrebe.

Naučni dokazi da se krv iz pupčanika može koristiti u zamjeni oštećene koštane srži čovjeka, datiraju od prije dvadesetak godina . Od 1988. hematopoezne (krvne) matične ćelije (HSC) su postale standardna terapija u liječenju nekoliko oboljenja krvi, kao što su leukemije (rak krvi), anemije (nedostatak hemoglobina) i neka autoimuna oboljenja (gdje tijelo napada svoje sopstvene ćelije). Do dvadesete godišnjice ovog uspijeha, procjenjuje se da je 15,000 ljudi prošlo kroz terapije i liječilo se transplantima krvi iz pupčanika.

U razvijenim zemljama, roditelji se sve češće odlučuju da iskoriste priliku rađanja bebe, kako bi iz pupčani vrpce bile uzete njene matične ćelije i pohranjene u banku matičnih ćelija. Nakon ovoga, epruveta sa matičnim ćelijama se čuva i koristi u slučaju bolesti. Ovaj postupak je još uvijek "komercijalne" prirode, tj. roditelji plaćaju za pohranu. Cijene se kreću oko 2000 Eura, u ovisnosti o vrsti postupka.

Uzimanje matičnih ćelija je već godinu dana moguće uraditi u u bh. porodilištima, a u toku protekle godine pohranjeno je oko 300 uzoraka, u organizaciju firme Family Plus d.o.o. Odnedavno, Raiffeisen banka nudi kredit za ovu uslugu, sa rokom otplate do10 godina i povoljnom kamatnom stopom, kako je saopćeno.

”Raiffeisen banka je prepoznala značaj čuvanja matičnih ćelija kao jedno od najvećih dostignuća savremene medicine. Nastojimo novim kreditnim proizvodom građanima BiH pomoći da omoguće sigurniju budućnost svom djetetu”, izjavio je Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke, saopćeno je.

O ovom partnerstvu Vedran Mihajlović, izvršni direktor Family-Plus d.o.o. kaže: „Izuzetno nam je drago što je Raiffeisen banka prepoznala važnost usluge čuvanja matičnih ćelija, te ovim pružila mogućnost zainteresiranim građanima da misle o budućem zdravlju njihove porodice“

Za uslugu čuvanja djetetovih matičnih ćelija, uzetih iz krvi pupčane vrpce, građani BiH se mogu obratiti kompaniji Family-Plus d.o.o. koja je partner Cryo-Save-a za Bosnu i Hercegovinu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije