Prvi korak ka "svetom gralu": Alergije bi mogle postati prošlost

Radiosarajevo.ba
Prvi korak ka "svetom gralu": Alergije bi mogle postati prošlost
/ Dreamstime
Naučnici u Australiji otkrili su nešto što bi moglo biti doživotni lijek za potencijalno smrtonosne alergije poput onih na kikiriki, morske plodove i druge namirnice.

Koristeći gensku terapiju kojom su pokušali "otupiti" imunološki sistem uspjeli su isključiti alergijsku reakciju kod miševa tokom izvođenja eksperimenta, piše Independent.

Smatra se da na ovaj način mogu liječiti astmu, a testiranje na ljudima moglo bi početi za pet ili šest godina.

Vodeći britanski stručnjaci studiju su nazvali prvim korakom ka "svetom gralu". 

Kada imunološki sistem pretjerano reagira na bezopasne materije nastaju alergije. Genska terapija australskih istraživača zaustavila je tu reakciju kod miševa alergičnih na protein iz bjelanaca, piše u časopisu JCI Insight. 

Profesor Ray Stepto sa Univerziteta u Queenslandu rekao je da bi njihovo istraživanje moglo dovesti do revolucije.

"To bi predstavljalo ogroman napredak za ljude sa ozbiljnim alergijama, što znači da ne bi morali da se plaše za svoj život svaki put kad odu u restoran", rekao je.

Eksperiment je podrazumijevao ubrizgavanje genetski modificiranih ćelija u koštanu srž miševa, koje su potom proizvodile nove krvne ćelije, sposobne da "isključe" alergijsku reakciju.

Istraživači se nadaju da će pronaći sličan oblik terapije i za ljude.

"Još nismo došli do jednostavne terapije, pa radimo na tome da je učinimo sigurnom i primjenjivom kako bi mogla da se koristi i kod različitih pacijenata", kaže dr. Stepto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije