Prvi dom penzionera i za gay osobe

Radiosarajevo.ba
Prvi dom penzionera i za gay osobe

Grupa starijih Španaca i Španjolki odlučila se izboriti protiv homofobije u svojoj generaciji tako što će otvoriti prvi Dom penzionera za osobe istospolne seksualne orijentacije.

"Homoseksualci koji odu u domove za penzionere odmah moraju sakriti svoju seksualnost", rekao je Federico Armenteros, koji stoji iza projekta, i dodao da će to biti mjesto koje će svima biti otvoreno i gdje niko neće morati skrivati svoju seksualnost, piše britanski Guardian.

U državi u kojoj su mnogi stanovnici stariji od 40 godina odrasli u izrazito katoličkom društvu u kojem su homoseksualci smatrani bolesnicima ili kriminalcima, atmosfera u mnogim staračkim domovima je i dalje homofobna. Predsjednik nevladinog udruženja 26. decembra je već pronašao mjesto za starački dom, u predgrađu Madrida, a sada mora pronaći još 120 ljudi koji će zajedno s njim pokrenuti dom. 20 istomišljenika mu se već pridružilo.

Jose Maria Herreras, koji boravi u jednom penzionerskom domu u Madridu, odmah se priklonio Federicovoj ideji jer ga u ovoj instituciji ignorišu ili vrijeđaju. Niko ne želi dijeliti sobu s njim, te on kaže da je usamljen.

"Starije osobe istospolne seksualne orijentacije u Španiji imale su težak život, mnogi od njih su hapšeni i ugnjetavani za vrijeme Franca, i trebalo je proći mnogo decenija da ostvare osnovna ljudska prava. Odbijamo svoje posljednje mjesece života provesti u isto tako teškoj atmosferi.", naglašava Armenteros.

Penzioneri bi smještaj trebalo da plaćaju oko 1.000 eura, što je mnogo jeftinije nego u drugim staračkim domovima u Madridu, a dom bi, prema Federicovoj zamisli, trebao imati biblioteku, teretanu, restoran i nekoliko prodavnica.

On tvrdi da to neće biti mjesto samo za homoseksualce nego da želi prostor tolerancije, gdje svako može naći svoje mjesto. U borbi protiv diskriminacije, Armenteros želi uspostaviti i poseban dio doma koji će biti namijenjen HIV pozitivnim penzionerima jer su oni često odbačeni i standardni starački domovi ih ne žele primiti. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije