Prva ženska posada aviona letjela u Saudijsku Arabiju gdje ženama nije dozvoljeno da voze

Radiosarajevo.ba
Prva ženska posada aviona letjela u Saudijsku Arabiju gdje ženama nije dozvoljeno da voze

"Za žene, i to brunejske žene, ovo je veliko dostignuće. Ovo je poruka mladim generacijama žena i djevojaka da svu svi njihovi snovi mogući."

Prva ikada - potpuno ženska posada aviona Royal Brunei Airlinesa letjela je iz Bruneja do Jeddaha u Saudijskoj Arabiji. 

Osim što je ovo prekretnica za aviokompaniju, velika je stvar i to što je ženska posada sletjela u zemlju u kojoj ženama nije dozvoljeno da voze automobil.

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bruneja, kapetanica Sharifah Czarena Surainy Syed Hashim, viša prva oficirka Nadiah Khashiem i Sariana Nordin letjele su Boeingom 787 do bliskoistočne zemlje 23. februara. 

Osim posebnog dana, povod je i činjenica da je prije tek nešto više od tri godine kapetanica Czarena postala prva žena kapetan aviokompanije u Jugoistočnoj Aziji

"Biti pilot često znači biti muškarac. Zato je ovo veliko dostignuće za sve žene iz Bruneja. Mlade generacije žena trebaju znati da sve što sanjanju mogu i postići i ostvariti", rekla je kapetanica, piše Independent. 

Royal Brunei Airlines je kompanija posvećena težnji da bude sve više žena u industriji. 

Ovaj let potencira i pitanja mnogih ograničenja u Saudijskoj Arabiji u koju je letjela ženska posada, a gdje konzervativna zajednica ženama, iako zakon ne nalaže takvo nešto, zabranjuje ženama da voze. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije