Prva Ruskinja u svemiru nakon 20 godina

Radiosarajevo.ba
Prva Ruskinja u svemiru nakon 20 godina

Ruska kosmonautkinja Elena Serova priprema se za misiju 2014. godine, kada će biti prva Ruskinja koja će letjeti u kosmos nakon gotovo 20 godina, saopštio je danas zvaničnik ruskog Centra za obuku kosmonauta Aleksej Temerov, javlja agencija Srna.

Tridesetšestogodišnja Serova, članica jedinice profesionalnih kosmonauta, priprema se za kosmički let koji bi trebalo da bude ostvaren u drugoj polovini 2014. godine.

“Elena Serova će provesti šest mjeseci u Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ona će biti četvrta Ruskinja koja je boravila u kosmosu“, precizirao je Temerov na konferenciji za novinare.

Temerov je rekao da nije predviđen izlazak u svemir.

Od 304 dobrovoljaca prošle godine je odabrano osam onih koji će biti u grupi kandidata za komonautsku jedinicu za buduće letove, a među njima je još jedna žena, Ana Kikina.

Rusija će ove godine proslaviti 50 godina od leta Velentine Tereškove, prve žene u kosmosu. Tereškova je letjela u kosmos 16. juna 1963. godine.

Nakon nje, u kosmos je letjela Svetlana Savitskaja, i to dva puta - 1982. i 1984. godine. Posljednja Ruskinja koje je bila u kosmosu je Elena Kondakova. Ona je letjela 1994, 1995, te 1997. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije