Prva mutacija nove gripe

Radiosarajevo.ba
Prva mutacija nove gripe

Nova gripa u Meksiku, ilustracija

U Meksiku je kod jedne djevojčice potvrđena prva mutacija virusa nove gripe. Prema informacijama koje prenose mediji, djevojčica je prije dva mjeseca liječena od virusne zaraze disajnih puteva, a nakon toga je zbog teškog oblika upale pluća zadržana u bolnici. Djevojčica se nakon jake upale pluća počela oporavljati, prenio je meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova koji je dodao da je slučaj djevojčice prva potvrđena mutacija virusa A H1N1, dok sumnja na isti virus postoji u još 423 slučaja u Meksiku.

Svim osobama kod kojih postoji veća opasnost od zaraze, ministar Cordova je savjetovao vakcinaciju. Prema njegovim riječima, virus nove gripe vrlo lako mutira, a zaraza novim virusom može imati "zaista ozbiljne posljedice".

Nova gripa izbila je prije gotovo godinu dana upravo u Meksiku, gdje je od posljedica zaraze preminulo 1.088 ljudi. Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je od svinjske gripe preminulo 16.000 ljudi. Iako se smatra da je vrhunac pandemije prošao, u nekim afričkim zemljama raste broj zaraženih.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije