Provjerene detoks-metode za čišćenje tijela nakon praznika

Radiosarajevo.ba
Provjerene detoks-metode za čišćenje tijela nakon praznika

Za početak povećajte unos vode kako biste počeli pročišćavati organizam, popijte zeleni čaj, vodu s limunom ili sirćetom te u prehranu uvrstite više zelenila i bijelog luka.

Opterećenost organizma

Previše hrane tokom praznika, i to uglavnom one teške, na mnogima je ostavilo koju kilu viška ili barem osjećaj težine. Naše tijelo ima vlastiti detoksikacijski sistem koji sam izbacuje otrove i nečistoće iz organizma, inače ne bi preživjeli. Prilikom unosa teške i masne hrane te alkohola najviše pate naša jetra i crijeva. Kod nekih se razvije i sindrom "masne jetre". Riječ je o pretjeranom nakupljanju triglicerida tj. neutralnih masti unutar jetrenih stanica zbog čega je jetra lagano do umjereno povećana.

Počnite s većim unosom vode

Za početak je dovoljno povećati unos vode. Naše tijelo sastavljeno je od 70 posto vode i voda je naš prijatelj, ističe Chris Kilham, etnobotaničar koji se bavi proučavanjem, skupljanjem i istraživanjem utjecaja biljaka na organizam. To će pročistiti organizam te pomoći jetri da se očisti od masti i nečistoća.

Svemogući limun

Pola limuna iscijedite u čašu vode i popijte. Voda može i ne mora biti topla. Ovaj napitak potaknut će jetru na rad i njezin prirodni proces pročišćavanja organizma. Velike količine flavonoida naringenina u limunu smanjuju taloženje masnoća, ubrzavaju proces razgradnje istih te snižava razinu triglicerida i kolesterola.

Najbolji čajevi za detoksikaciju

U detoksikaciji tijela pomoći će i zeleni čaj, bogat antioksidansima. On ne samo da izbacuje toksine iz organizma, već i povećava funkciju jetre. Pomoći će i čaj od koprive, koji je odlično sredstvo za pročišćavanje krvi, čaj od sjemenki lana te čaj od maslačka. Kilham preporučuje čaj od korijena maslačka jer vrlo aktivno djeluje na izbacivanje toksina.

Jabuka, dvije na dan čisti probavni sustav

Ako ste pretjerali s alkoholnim pićima, poput npr. votke Chris Kilham preporučuje da umjesto vode pijete voćne i sokove od povrća.
"Jedite više voća, poput jabuka koje su pune moćnih antioksidansa i pektina koji pročišćava probavni sustav. Jedna, dvije jabuke na dan učinit će svoje" istakao je Kilham.

Manje šećera, više lisnatog zelenog povrća

Nakon pretjeranog unosa prerađene hrane, pečenja i šećera vrijeme je da malo odmorimo. Nutricionisti savjetuju smanjenje šećera, alkohola i teške hrane te preporučuju što više zelenog lisnatog povrća i vlakana. Oni će pomoći da organizam "dođe k sebi" i pročisti se. Dovoljne su dvije sedmice takve prehrane.

Jabučni ocat za pročišćavanje

U čašu vode dodajte dvije kašike jabučnog octa te zasladite prirodnim sladilima poput meda, stevije ili javorovog soka. Uz ovaj napitak osjećat ćete se sito, a on će potaknuti i pročistiti probavni sustav. Jabučni ocat čisti tijelo razgrađujući suvišne masnoće, a ujedno i neutralizira enzime koji potiču nakupljanje i stvaranje masnoća. On odlično djeluje na cijeli organizam, a između ostalog pospješuje i rad bubrega.

Bijeli luk potiče jetru na rad

U prehranu svakako uvrstite i bijeli luk. Osim što će vas štititi od sezonskih prehlada i viroza, češnjak će potaknuti jetru na proizvodnju enzima zaduženih za izbacivanje otrova iz probavnog sustava.

Učinkovito zelenilo

Nakon blagdana pokušajte se opskrbiti zelenim lisnatim povrćem poput brokule, svježe salate, špinata, kelja i blitve. Sve one zaslužne su za eliminaciju svih vrsta otrova iz organizma, uključujući i teške metale, smog, herbicid i pesticide. Posebno je aktivna brokula jer stimulira proizvodnju enzima zaduženih za izbacivanje toksina iz organizma, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije