Proteini iz ribe štite od moždanog udara
Ishrana s visokim udjelom proteina životinjskog porijekla je u istraživanju kineskih naučnika povezana s 20 posto manjim rizikom za moždani udar, piše Tanjug.
Istraživači Univerziteta u Nankingu navode da je najizraženiji pozitivan efekat u pogledu prevencije moždanog udara imala konzumacija proteina ribljeg porijekla.
Masne ribe, losos, sardine, pastrmka, tuna, najbolji su izvori proteina.
U prosjeku je svako povećanje prosječnog dnevnog unosa proteina za 20 grama bilo moguće povezati s dodatnih 26 posto nižim rizikom za moždani udar.
Istraživači su izračunali i da bi povećanje dnevnog unosa proteina na globalnom nivou dovelo do smanjivanja broja osoba preminulih od moždanog udara za 1,4 miliona godišnje.
Unos proteina je u ranijim studijama već povezan s manjim rizikom za aterosklerozu, povišenje krvnog pritiska i dijabetes.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.