Proslavljen 60. rođendan 'Bosnalijeka'

Radiosarajevo.ba
Proslavljen 60. rođendan 'Bosnalijeka'
/ Velija Hasanbegović/Radiosarajevo.ba

Sinoć je u Sarajevu, u Narodnom pozorištu, svečano obilježeno 60 godina rada i postojana Bosnalijeka. Uz mnogobrojne zvanice i goste, o uspjesima ove domaće kompanije, pore direktora, govorili su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, te predstavnici partnerskih farmaceutskih kompanija.

U okviru pratećeg svečanog programa, nastupio je i jedan od najvećih muzičko-scenskih interpretatora na prostoru bivše Jugoslavije, Rade Šerbedžija.


Generalni direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić tom prilikom je istkao da je ova domaća kompanija svoju djelatnog počela davne 1951. godine kao skromni proizvođač lijekova.

„Danas je Bosnalijek najveći domaći industrijski proizvođač lijekova s bogatim proizvodnim asortimanom. Od učešća od svega 4 posto na tržištu Bosne i Hercegovine, Bosnalijek danas ostvaruje učešće od 15 posto i lidersku poziciju u konkurenciji s više od 150 farmaceutskih kompanija“, kazao je Arslanagić.

Naglašeno je da je u proteklih pet godina Bosnalijek ostvario zavidne poslovne rezultate, što se najbolje ogleda u porastu prodaje lijekova za 17 miliona konvertibilnih maraka.

„Zadržali smo lidersku poziciju na domaćem tržištu, otvorili 10 novih tržišta, te lansirali 44 nova proizvoda. Bosnalijekovo usmjerenje ka međunarodnom poslovanju rezultiralo je visokim rastom izvoza, koji je u posljednjih pet godina uvećan 3 puta, sa ostvarenom prosječnom godišnjom stopom rasta od 22 posto“, istakao je generalni direktor Bosnalijeka.

O značaju Bosnalijekagovorio je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Božidar Matić.

Bosnalijek je jedino poduzeće u Bosni i Hercegovini koje ima sporazum o suradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Tragično je za jednu akademiju da javno iskaže tu poraznu činjenicu, da je u čitavoj državi samo jedno poduzeće namjerilo i održava odnose sa najvišom naučnom institucijom u Bosni i Hercegovini. Dakle, na slavu Bosnalijeka, a da li na sramotu ili kajanje drugih, to ostavljam da prosude sami“, kazao je Matić.

Predstavnik slovenačke kompanije Lek Tomaž Dvoršak, koji je istakao višedecenijsku saradnju ove dvije kompanije. Prisutni su bili i predstavnici ruske kompanije Protek, koja također ima partnerske odnose sa Bosnalijekom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije