Proslava nauke i razuma: Sretan vam Dan Darwina!

Radiosarajevo.ba
Proslava nauke i razuma: Sretan vam Dan Darwina!

Današnji dan je prema Međunarodnim osnivačima Darwinovog dana "svjetska proslava nauke i razuma koja se obilježava 12. februara, odnosno na rođendan evolucionog biologa Charlesa Darwina", prenosi B92.

Nakon što je napustio Univerzitet u Edinburghu, čovjek koji će kasnije izazvati sve religiozne dogme kreacionizma, upisao je studije teologije na Cambridgeu. "Tada ni najmanje nisam sumnjao da je svaka riječ u Bibliji doslovna istina", pisao je kasnije. Međutim, Darwinova vjera počela je da se gasi kada se susreo sa zlom ropstva na svom putu oko svijeta i nakon smrti troje njegove djece. Nikada se nije izjasnio kao ateista. Za sebe je govorio da je agnostik.

Proslava se prvi put održala 1993. u okviru aktivnosti Humanističkog društva u Stanfordu, i tada ju je predvodio biolog Robert Stevens.

U narednih 21 godinu mnogo toga se promijenilo i sada se slavi u stotinama gradova širom svijeta.

Charles Darwin rođen je u Engleskoj, na današnji dan 1809. Njegov otac, bogati ljekar, pružio je sinu lagodno odrastanje i dobro školovanje. Njegov život zauvijek se promijenio 27. decembra 1831. kada se kao prirodnjak ukrcao na brod Beagle i krenuo na put oko svijeta. Zapažanja koja je tada zapisao promijenila su tok istorije.

Porijeklo vrsta objavio je 1859. Gotovo odmah su ga napali teolozi, nazivajući ga "najopasnijim čovjekom u Engleskoj". Drugi, uključujući i čuvenog biologa T. H. Huxleya bili su zadivljeni jednostavnošću Darwinove teorije evolucije i prirodne selekcije.

Uslijedilo je djelo O porijeklu vrsta putem prirodne selekcije, a potom i Uspon čovjeka iz 1871. Tokom decenija dokazi za njegovu teoriju su se gomilali, a paleontologija i molekularna biologija potvrdile su njegovu teoriju.

Važnost njegovog rada prepoznali su i savremenici, te je primljen u Kraljevsko društvo 1839. i Francusku akademiju nauka 1878. Odata mu je počast i sahranom u Westminsterskoj opatiji, nakon što je 19. aprila 1882. umro u mjestu Down u grofoviji Kent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije