Pronađeni dijelovi izgubljenog kontinenta

Radiosarajevo.ba
Pronađeni dijelovi izgubljenog kontinenta


Naučnici su, kako tvrde, pronašli kopno čija se starost procjenjuje na period između 2000 i 85 miliona godina. Taj  dio zemlje, koji su naučnici nazvali Mauritia, nestao je u dubinama okeana kako je novi moderni svijet počeo da dobiva svoj oblik, piše BBC.

Unazad 750 miliona godina, Zemljino kopno je bilo skupljeno u jedan veliki kontinent nazvan Rodinija. Iako su sada rastavljeni hiljadama kilometara okeana, Indija je nekada bila uz Madagaskar.

Naučnici vjeruju da su pronašli dokaz odcjepljenog dijela kontinenta poznat i kao „mikrokontinent“, koji se nalazio između ove dvije zemlje.

Tim naučnika je došao do ovog zaključka nakon proučavanja zrna pijeska sa plaže Mauricijusa. Iako zrna datiraju iz perioda vulkanske erupcije koja se dogodila prije devet miliona godina, minerali sadržani u tim zrnima su mnogo stariji.

Profesor Trond Torsvik sa Univerziteta iz Osla, je rekao: „Pronašli smo cirkone koje smo ekstrahovali iz pijeska s plaže, a to su cirkoni koje biste inače pronašli u kopnenoj kori. Veoma su stari.
Cirkoni potiču iz vremena izmedju 1970 i 600 miliona godina unazad, i tim vjeruje da su to ostatci antičkog kopna koji su izbačeni na površinu tokom vulkanske erupcije.

„Sejšeli su komadi granita, ili kontinentalna kora, koja leži praktično na sredini Indijskog oceana“, objasnio je prof. Trond Torsvik.

„Nekada davno, ti Sejšeli su bili sjeverno od Madagaskara, i ono što mi želimo reći je da su nekada davno bili mnogo veći, jer postoji mnogo takvih kontinentalnih dijelova  koji su rasprostranjeni širom okeana.“

Potrebno je daljnje istraživanje kako bi se potpuno istražili ostaci ovog izgubljenog regiona.

Prof. Torsvik je dalje objasnio: „Potrebni su nam seizmički podaci koji bi dočarali strukturu. To bi bio krajnji dokaz, ili možemo bušiti duboko, ali to bi nas mnogo koštalo.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije