Pronađen predmet koji povezuje Izrael sa Starim zavjetom?

Radiosarajevo.ba
Pronađen predmet koji povezuje Izrael sa Starim zavjetom?

Izrezbareni stub otkriven blizu Betlehema mogao bi biti povezan sa biblijskim Kraljem svih kraljeva, Davidom lično ili možda dokazati veličinu Solomonovog kraljevstva.

Izraelski turistički vodič Binjyamin Trooper, koji je mislio da je prvi koji je otkrio ovaj istoriski artifakt, bio je zapanjen kada je saznao da su vlasti decenijama znale za stub i držale ga cijelo vrijeme u tajnosti.

Izraelski autoritet za antikvitete mu je rekao "to je super, sada ušuti!".

Tropper je možda naletio na dokaz o stvarnom svijetu iza biblijskih priča Starog zavjeta. Arheolozi kažu da bi 2.800 godina stari stub mogao pomoći da se lociraju te legende i poveže moderni Izrael sa korijenima judaizma, piše Discovery.com.

Ali zbog kompleksnosti arapsko-izraelskih odnosa pronalazak je, kažu eksperti, zataškan da bi se izbjegla veća politička borba od one ko ima pravo na Svetu zemlju.

"Kako je mjesto locirano na Zapadnoj obali, a ne u zvaničnim granicama Izraela, više je problema oko iskopavanja", rekao je za FoxNews.com profesor arheologije na Hebrejskom univerzitetu Yosef Garfinkel.

Garfinkel je rekao da je IAA priznao otkriće stuba ali i da neće diskutovati o tome, izrazivši time zabrinutost zbog povezanosti arheologije i sukoba na bliskom istoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije