Proizvođači kafe u panici zbog parazita

Radiosarajevo.ba
Proizvođači kafe u panici zbog parazita

Parazit-gljiva ugrozio je 35 posto od ukupno 958.000 hektara polja kafe u centralnoj Americi. Ukupan gubitak u ovoj regiji već je procijenjen na dva miliona vreća od 46 kilograma - odnosno 300 miliona dolara - u sezoni koja za proizvođače kafe traje od oktobra 2012. do septembra ove godine.

"Situacija je teška i ako se mjere ne preduzmu, biće još gora", upozorio je Hose Buitrago, predsjednik Udruženja izvoznika kafe u Nikaragvi, jednoj od zemalja najteže pogođenih epidemijomparazita koji uništava boju i lišće kafe.

U Hondurasu, Gvatemali, Nikaragvi, Salvadoru, Kostariki i Panami, u industriji kafe radi više od milion i po ljudi, a od nje indirektno živi još stotine hiljada ljudi, u regionu u kojem vlada veliko siromaštvo.

Parazit se pojavio u septembru 2012. i počeo je da se širi prije svega zbog nedostatka prevencije, ali i činjenice da su region pogodile visoke temperature i suša zbog klimatskog zagrijavanja, javio je B92. Iako je epidemija pogodila cijelu centralnu Ameriku, najveći izvoznik u regionu Honduras, sa 7,2 miliona vreća od 46 kilograma, i Nikaragva, treći izvoznik, najteže su pogođeni pošto od kafe ostvaruju najveću izvoznu zaradu.

Parazit je u Hondurasu do sada uništio 10 posto od 280.000 hektara polja kafe. U Nikaragvi je zaraženo blizu trećine od 128.000 hektara.

Zemlje centralne Amerike su 2011. i 2012. izvezle 17,5 miliona vreća kafe, vrijednih 3,6 milijardi dolara, većinom u SAD i Evropu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije