Progres 38 ipak stigao do svemirske stanice

Radiosarajevo.ba
Progres 38 ipak stigao do svemirske stanice
Progres

Ruska bespilotna svemirska letjelica Progres 38 u nedjelju se spojila sa Međunarodnom svemirskom stanicom u drugom pokušaju, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Kako prenosi Večernji list, među dvije i po tone tereta Amerikanci su za Dan nezavisnosti dobili i svoju puricu, uz 850 kilograma raketnog goriva, 55 kilograma kisika, 100 litara vode i 1300 kilograma razne opreme za naačne eksperimente.

Ruska je letjelica u petak, 25 minuta prije nego što je trebala pristati na ISS, izgubila telemetrijsku vezu sa kontrolnim centrom u Moskvi, a članovi 24. stalne posade vidjeli su teretnjak na udaljenosti od tri kilometra kako se nekontrolisano "kotrlja". Ruski je centar naknadno uspostavio vezu i stabilizirao letjelicu te je doveo do odredišta.

U saopćenju se kaže da je uzrok greške najvjerovatnije bilo miješanje signala sa televizijskog predajnika koji se pokrenuo prije zadanog vremena i time zakrčio prijenosne veze, pa je zapovjednik 24. ekspedicije Aleksandar Skvocov, kojem je televizijska slika trebala za nadzor pristajanja, morao otkazati taj manevar. Brod je prostao bez nadzora putem TV kamera, nego je posada nadzirala pristajanje vizualno.

Ponedjeljak im je slobodan dan i Dan nezavisnosti, sa zakašnjenjem od jedoga dana.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije