Pročitajte šta stručnjaci nikad ne bi okusili, a mi jedemo svakodnevno?!

Radiosarajevo.ba
Pročitajte šta stručnjaci nikad ne bi okusili, a mi jedemo svakodnevno?!

Postoje namirnice koje su sastavni dio našeg jelovnika, a koje neki stručnjaci ne bi u životu ni "okusili" jer u sebi sadrže previše otrova i hemikalija, piše Net.hr.

Pročitajte šta vam savjetuju eksperti iz različitih naučnih područja.

Endokrinolog neće pojesti paradajz u konzervi!

Frederick Vom Saal, endokrinolog s Univerziteta u Missouriju kaže kako je problem s konzervama paradajza, što u sebi sadrže bisfenol A. To je sintetički estrogen koji se povezuje sa širokim spektrom oboljenja reproduktivnih organa, srčanih bolesti i pretilosti. 

Kiselina iz paradajza, koja im je uostalom i glavna karakteristika, utječe na ispuštanje BPA-a u namirnicu koja je u limenci. Istraživanja su pokazala kako ta tvar kod većine ljudi prelazi dopuštenu granicu stoga može utjecati na smanjenu proizvodnju spermija. Stoga je najbolje rješenje odabrati paradajz u staklenom i kartonskom pakiranju.

Stočar neće pojesti meso goveda hranjenog kukuruzom!

Joel Salatin, suvlasnik Polyface Farms i autor nekoliko knjiga o održivom stočarstvu tvrdi da se goveda razvijaju jer su jela travu, a ne žitarice. Međutim, mnogi stočari danas svoje životinje hrane kukuruzom i sojom kako bi ih brže uzgojili i pripremili za klaonice. Iako to donosi više novca i niže cijene govedine u trgovini, tako uzgojeno meso nosi mnogo manje nutritivnih vrijednosti

Istraživanje koje su proveli USDA-a i Clemson University pokazalo je kako je meso goveda koje je hranjeno travom u poređenju s onim koje je hranjeno kukuruzom, bogatije beta-karotenom, vitaminom E, omega-3 masnim kiselinama, konjugiranom linolnom kiselinom (CLA), kalcijem, magnezijem i kalijem. Osim toga, sadrže i znatno manje omega-6 masnih kiselina koje uzrokuju upale te manje zasićenih masti koje su povezane sa srčanim bolestima. Stoga u mesnicama radije birajte meso goveda koja su hranjena travom!

Toksikolog neće pojesti kokice iz mikrovalne pećnice

Olga Naidenko, znanstvena savjetnica u Environmental Working Group potvrđuje da su hemikalije uključujući i perfluorooktansku kiselinu (PFOA), sastavni dio vrećica u kojima su pakirane kokice koje se prave u mikrovalnoj pećnici. Istraživanje provedeno na UCLA pokazalo je kako perfluorooktanska kiselina može uzrokovati neplodnost. 

Dokazano je kako mikrovalovi premještaju hemikalije iz vrećice na kokice, a potom i u organizam gdje ostaju i akumuliraju se godinama. Zato radije pripremite kokice na "starinski način" – ulje u lonac, uz začine za bolji okus! 

Onkolog neće popiti mlijeko proizvedeno s dodatkom umjetnih hormona

Rick North, direktor projekta Campaign for Safe Food zna da proizvođači mlijeka daju svojim kravama rekombinantni goveđi hormon rasta somatotropinom (rBGH or rBST) kako bi povećali proizvodnju mlijeka. Taj hormon uzrokuje infekciju vimena i pojavu gnoja u mlijeku, ali i povećava nivo inzulina u mlijeku. 

Kod ljudi može utjecati na pojavu raka dojke, prostate i debelog crijeva. Ako ne možete pronaći "sirovo" mlijeko koje treba prokuhati, najbolji je izbor pakiranje na kojem piše da je proizvedeno bez dodataka umjetnih hormona. 

Agronom neće pojesti jabuku iz trgovine

Mark Kastel, član grupe istraživača koja promiče važnost organske hrane smatra da su jabuke pojedinačno "cijepljene" kako bi zadržale vlastite karakteristike jer svaka sorta ima svoj okus. To ih čini neotpornima na štetočine, pa ih uzgajivači dodatno "prskaju" iako industrija tvrdi da to nije štetno. 

Kastel upozorava i da da neka istraživanja povezuju povećanu opterećenost tijela pesticidima s pojavom Parkinsonove bolesti i savjetuje da kupujete organske jabuke ili direktno od uzgajivača u kojeg imate povjerenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije