Pročitajte priču o čovjeku koji je do 90-te godine radio za školovanje siromašne djece

Radiosarajevo.ba
Pročitajte priču o čovjeku koji je do 90-te godine radio za školovanje siromašne djece

1987. godine se 74-godišnji vozač rikše (vrsta prijevoznog sredstva koje se pokreće ljudskom snagom) Bai Fang Li odlučio vratiti u svoj rodni grad kako bi konačno odmorio i proživio svoju mirovinu. No prizor koji je tamo zatekao, nije ga ostavio ravnodušnim.

Kada je stigao do ruba grada, vidio je polja puna djece koja su po cijele dane radila jer si zbog siromaštva nisu mogla priuštiti školovanje.

Bai se vratio u Tianjin i nastavio vući rikše, spavao u skromnoj sobici kraj pruge, čekao 24 sata ljude kojima je trebao prijevoz, jeo malo hrane i nosio staru odjeću koju je pronalazio na ulicama. 

Sav svoj mukom zarađeni novac slao je siromašnoj djeci za školovanje.

Kada je 2001. posljednji put dovukao svoju rikšu do škole YaoHua, imao je već 90 godina. Došao je isporučiti posljednju svotu novca i rekao učenicima da jednostavno više ne može raditi. Učitelj i djeca ostali su ganuti do suza.

Bai je ukupno darovao 350.000 juana (oko 90.000 KM) i 300 djece poštedio teškog fizičkog rada, te im pomogao da nastave školovanje, piše Cudaprirode.com. 

Ako je običan vozač rikše pomogao stotinama djece te im pružio nadu u bolji život, zamislite što bismo tek mi mogli, pa čak i bez tolikih odricanja!



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije