Probiotici iz jogurta poboljšavaju i psihičko zdravlje

Radiosarajevo.ba
Probiotici iz jogurta poboljšavaju i psihičko zdravlje

Probiotici mogu poboljšati psihičko zdravlje, jer imaju ulogu u stvaranju, apsorpciji i transportu neurohemikalija, među kojima su serotonn i dopamin, piše Tanjug.

Laktobacili i bifidobakterije su, takođe, probiotici koji se nalaze u jogurtu, a poznato je da pomažu normalnoj probavi u crijevima, jačaju imunološki sistem i sprečavaju infekcije "lošim" bakterijama.

Istraživači Univerziteta u Texasu ovom spisku su dodali još jednu dobrobit, a to je da probiotici mogu da poboljšaju psihičko zdravlje, jer imaju značajnu ulogu u stvaranju, apsorpciji i transportu neurohemikalija: serotonina, dopamina i faktora nervnog rasta, koji su ključni za razvoj zdravog mozga i nervne funkcije.

Oni su, takođe, ukazali na to da bi, ako se poboljša mikroflora u crijevima, ovaj korak mogao biti od pomoći u liječenju poremećaja zdravlja psihičke prirode.

Inače, danas se liječenje psihičkih poremećaja kao što su depresija ili posttraumatski poremećaj (PTSP), uglavnom oslanja na korištenje lijekova kojima je cilj obnavljanje ili reaktiviranje neurohemikalija u mozgu.

Poslije ovog otkrića bi stručnjaci mogli da uključe terapiju probioticima kao alternativnu opciju.

Iako je istraživanje preliminarno, stručnjaci smatraju da bi njihova ideja mogla jednog dana da zaživi kao bitan dio kliničke prakse, a dotle je njihov sljedeći korak da ustanove koji sojevi probiotika utiču na psihičke funkcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije