Probajte: Lagani sladoled od borovnica

Radiosarajevo.ba
Probajte: Lagani sladoled od borovnica


Osim vlakana i vitamina kao što su C, K i B6, u borovnicama su i minerali poput fosfora i mangana, te obilje antioksidansa koji štite naše tijelo od slobodnih radikala, te nam pomažu u borbi protiv mnogih hroničnih bolesti.

Među antioksidansima u borovnicama je i biljni pigment antocijan, koji štiti i obnavlja kožu od štetnog utjecaja UV zraka, te pomaže u održavanju zdravlja mozga. Istraživanje na američkom Univerzitetu Tufts otkrilo je da borovnice imaju najveću količinu antioksidansa među 60 vrsta voća i povrća koje su analizirane, pa nije čudno što su postale poznate i kao ''supervoće''.

Lagani sladoled od borovnica

Sastojci:
4 bjelanjka
210 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
2 limuna, sok i kora
1 štapić vanilije (odvojiti sjemenke)
125 g borovnica

Priprema:
Bjelanjke umutite u zdjeli mikserom sve dok se smjesa ne oblikuje u bijeli snijeg. Postupno dodajite šećer miješajući sve dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. Zatim istucite slatko vrhnje i dodajte sjemenke vanilije.

U blenderu napravite pire od borovnice koji potom umiješajte u smjesu s vrhnjem. Pomiješajte smjesu s bjelanjkom s prethodno pripremljenom smjesom od borovnica.

Stavite u zamrzivač i pustite da se zamrzne preko noći. Kuglice sladoleda poslužite sa svježim borovnicama ili keksom.

SAVJET: za sladoled može poslužiti bilo koja vrsta voća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije