Priština: Najbolje su Đulkine baklave, saznajte zašto (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Priština: Najbolje su Đulkine baklave, saznajte zašto (FOTO)
/ Foto: Agencija Anadolija

U Prištini i šire rijetki su oni koji nisu jeli ili barem čuli za Đulkine baklave. Đulka Fetahović sa svojom porodicom već dvadeset godina pravi ovaj specijalitet koji je najtraženiji baš za Bajram. 

Rođena je u Bijelom Polju, a na Kosovo je došla kada se udala, prije 47 godina. Tradiciju pravljenja baklava donijela je iz svog rodnog kraja, ali je tokom godina usavršila sopstveni recept.

“Uglavnom sam znala otprilike, a onda smo to usavršavali, nešto smo naše ubacivali. Dajemo recepte svakom, ali ima nešto što ne dajemo, to je poslovna tajna. To je kćerka moja nešto izmislila da bude kombinacija klasične i ove sada brze, malo sušimo kore…, a tu tajnu čuvamo, to je već naše”, kaže Đulka u razgovoru za Anadolu Agency.

Đulka otkriva recept

Za razlvačenje ili sukanje kora za jednu tepsiju baklave potrebno joj je oko pola sata.

“Jedan kilogram brašna, jedan kilogram nišeste, pola kilograma oraha, maslaca ide malo više jer ostaje dole ono mleko, to ne koristimo samo masnoću. Maslac nabavljamo iz Novog Pazara, Sjenice”, kaže naša domaćica.

Po pet kora čini jednu rolnu, a jedna tepsija ima sedam rolni. Pečenje traje dva i po, do tri sata, a za agdu je potrebno dva kilograma šećera.

 "Zalivamo jednom, pa drugi put, pa onda kad isporučujemo stavimo još jedan šerbet malo gušći da sija baklava… Zaliva se topao šerbet, topla baklava, ne baš vrela”, kaže Đulka.

Pravljenjem baklava počela je da se bavi najprije iz hobija, a potom je taj hobi u vrijeme ekonomske krize i velike inflacije devedesetih godina pretvorila u porodični biznis. U posao su uključeni i njen suprug, koji uglavnom siječe i melje orahe, sin je menadžer, komercijalista i nabavljač, a kćerka je radila dok se nije udala i otišla u Bosnu i Hercegovinu. Imaju i jednu pomoćnu radnicu.

Ona pravi klasične baklave sa orasima, ali i baklavu sa kadaifom, čiji recept je dobila iz Jordana. Ta vrsta baklava je poznata kao “ptičije gnezdo”.

Porodica Fetahović baklave za Bajram počinje da pravi najmanje pet-šest dana ranije, a napravi između 200 i 300 tepsija. Jedna tepsija, koja ima 65 komada, bez ćoškova, košta 30 eura. U poslednje vrijeme se zbog ekonomske krize, sve više prodaje i po pola tepsije. Posla ima i tokom cijele godine, jer se baklave naručuju i za svadbe, sunete i druge prigode.

Za Đulkinu baklavu znaju i u Americi 

“Naše baklave idu za Ameriku, za London, puno naručuju ovi iz inostranstva što dolaze, čak i tamo imamo naše ime i onda kad kažu šta da vam donesemo, kažu, donesite nam Đulkinu baklavu”, ponosno priča Đulka.

Đulka, koja je mladost provela u Novom Pazaru, kaže da se Bajram ne može ni zamisliti bez baklave i rado se priseća kako je nekada bila svečana atmosfera pred i za vreme Bajrama.

Ona dodaje da je danas sve drugačije, jer se brže živi i sve se kupuje gotovo, tako da je sve manje kuće radinosti i ugođaja kao nekad, javlja dopisnik Anadolije iz Prištine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije