Pripremite zimnicu: Paprike s bijelim lukom za slasniju zimu

Radiosarajevo.ba
Pripremite zimnicu: Paprike s bijelim lukom za slasniju zimu

Vrijeme brzo prolazi i čini se kao da ćete stići pripremiti zimnicu, no ako ne počnete odmah moglo bi se dogoditi da prekrasno povrće koji mami s pijačnih tezgi uskoro ne bude tako lako dostupno.

Sastojci (za 2 tegle od po 500 ml):

1 kg crvenih paprika
2 ljute papričice
8 češanja bijelog luka
sol
250 ml vinskog sirćeta
25 g šećera
kašika zrna gorušice

Priprema: Papriku očistite od sjemenki i isijecite na tanke trake. Papričice operite, prepolovite, očistite od sjemenki, pa isijecite na trake. Luk oljuštite i prepolovite. Paprike blanširajte u posoljenoj vodi 4 minuta, izvadite i ocijedite. Pomiješajte obje vrste paprika.

U 250 ml vode skuhajte sirće, šećer, luk, zrna gorušice i 2 kašičice soli, dodajte paprike, pa ostavite osam sati da stoje. Povrće sipajte u tegle, a tečnost još malo kuhajte i prelijte paprike. Ohladite i zatvorite tegle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije