Pripremite ukusan domaći raženi hljeb
Stiže vikend, malo više slobodnog vremena i prilika da pripremite ukusan domaći raženi hljeb. Raž je odličan izvor vlakana, zbog čega pomaže u reguliranju tjelesne težine i smanjivanju holesterola. Ovaj recept se ne priprema na brzinu, ovo je proces koji traje.
Za tijesto je potrebno
40 g svježeg kvasca
500 g raženog brašna
250 g pšeničnog oštrog brašna
1 kašičica soli
½ kašičica smeđeg šećera
1 kašika ulja
500 ml mlake vode
Priprema
Kvasac usitnite, dodajte malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite na toplom mjestu 10-ak minuta.
Pomiješajte raženo i oštro brašno, prosijte te dodajte so i smeđi šećer. Napravite udubljenje u sredini, stavite kvasac, ulje i postepeno miješajući dodajte mlaku vodu.
Istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesite. Napravite kuglu od tijesta i vratite u nauljenu zdjelu. Ostavite tijesto da odmara oko dva sata.
Tijesto još jednom premijesite, napravite kuglu, stavite je na lim i ostavite neka se diže još 30-40 minuta.
Pecite u zagrijanoj rerni na 190°C oko sat vremena. Hljeb premazujte jajetom i mlijekom svakih 20 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.