Pripremite svoje tijelo za skijašku sezonu

Radiosarajevo.ba
Pripremite svoje tijelo za skijašku sezonu


Da biste se bez problema mogli upustiti u radosti skijanja, poželjno imati dobru kondiciju. Osim što napor koji iziskuje skijanje može ugroziti zdravlje, veliki je rizik i od povreda koje se najčešće događaju radi slabe pripreme, umora i pretjeranog forsiranja.

Za svakog ko se bavi zimskom sportovima gipkost, izdržljivost i koordinacija su 3 uporišne tačke.

Da biste bez problema mogli skijati cijeli dan i uživati na snijegu, najbolje bi bilo da barem prije zime počnete raditi malo na sebi (ako niste u mogućnosti da vježbate tokom cijele godine). Optimalno bi bilo početi 2-3 mjeeca prije same sezone skijanja, najbolje 3 puta sedmično i to po 1 sat. Treba napomenuti da su vježbe istezanja obavezne kako prije treninga tako i nakon treninga.

Za početak bi bilo idealno lagano trčanje desetak minuta, a potom oko 2 minute brzog hodanja. Na taj način ćemo izbjeći grčeve a i nećemo tijelo nepotrebno preforsirati. Najbolje bi bilo trčati po mekšem terenu, nikako po asfaltu - radi očuvanja zglobova, a posebno kralježnice, prenosi portal Vlasic-online.com. Vremenom treba povećavati dužinu treninga i smanjivati periode odmora. Poželjno je kombinirati treninge snage sa aerobnim treningom. Npr. lagano trčanje sa brzim sprintevima, na kraju kojih treba napraviti desetak čučnjeva (na taj način dobivamo na snazi nogu).

Sljedeća vježba neka bude ležanje na leđima i podizanje nogu prema okomici (na taj način jačamo trbušne mišiće). Vježbe je najbolje raditi po 3 serije sa 10-tak ponavljanja. Jedna od lakših vježbi koju možemo raditi svaki dan je jačanje listova penjanjem uz stepenice i to na prstima.

Oni koji baš i ne vole ovakve vježbe, kondiciju mogu postići biciklizmom i planinarenjem.

Nemoguće je ostvariti kvalitetne rezultate u kratkom vremenskom periodu, zato se preporučuje početak treninga pet do osam sedmica prije prvog skijanja. Na taj način mišići će steći odgovarajuću snagu i postepeno će moći izdržavati sve veća opterećenja.

Lift neka zamjeni lagano i brzo penjenje stepenicama što će dodatno utjecati na Vašu kondiciju te ćete tako brže doći do efikasnih rezultata.

Dobro i iscrpno zagrijavanje i istezanje tijela uoči skijaških napora povećava opću sposobnost organizma. Pogotovo ako je iznimno hladno, zagrijavanje je izuzetno važno ne samo prije prve već i prije svake iduće vožnje. Inaće najčešće se ozljede događaju radi nezagrijanosti tijela a to su- istegnuća mišića i ligmenata a u najgorem slučaju i pucanje istih. Zbog nezagrijavanja i nepripremljenosti tijelo s godinama sve teže podnosi napore i dolazi do ubrzanog trošenja što se osjeti tek s vremenom u obliku klasičnih sportskih (skijaških) ozljeda. Zagrijavanjem tijelo dovodimo u radnu temperaturu i na taj način smanjujemo mogućnost ozljede...

vlasic-online.com/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije