Pripremite savršene domaće kekse sa bademima i lješnjacima
Subota je, izdvojite malo vremena za pravljenje omiljenih keksića za uživanje uz kaficu ili čaj sa najbližima. Treba vam samo malo vremena i dobre volje, dom će uskoro mirisati na pečene keksiće koji će brzo nestati.
Sastojci:
200 gr. badema
100 gr. lješnika
1/2 kg brašna
250 gr. šećera
2 vrećice suhog kvasca
1 limun
3 jaja
5 kašika maslinovog ulja
1/2 čaše mlijeka
malo soli
Priprema:
U jednu tavu stavite bademe i lješnike i na laganoj vatri ih malo ispečete. Ostavite sa strane malo cijelih lješnika i badema, a ostalo sameljite u mikseru, sa jednom kašikom šećera .
Pomiješajte brašno, samljevene bademe i ostatak šećera, dodajte kvasac i izrendanu limunovu koricu. Dodajte jaja, ulje i mlijeko sipajte polako, pa dodajte cijele bademe i lješnike. Treba da dobijete meku masu .
Nabrašnite ili nauljite ruke i napravite jednu dugu salamu debelu 4 cm. Salamu stavite u protvan u kojega ste stavili papir za pečenje, i premazite je jednim žumanjcem .
Ugrijati pećnicu na 200 i pecite salamu 20 minuta . Kad se malo ohladila rezite je na kriške, široke oko 2 cm . Kad ste ih izrezali, složite ih u isti protvan i pecite jos 20 minuta na 180 stepeni, dok keksi na dobiju zlatnu boju.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.