Princ William iskusio život beskućnika

Radiosarajevo.ba
Princ William iskusio život beskućnika

Princ William, drugi u redu nasljeđivanja engleskog trona, proveo je jednu noć na londonskoj ulici kako bi skrenuo pažnju javnosti na bijedu beskućnika, saopćila je u utorak jedan britanska karitativna organizacija.

Dvadesetsedmogodišnji unuk kraljice Elzabete II proveo je noć sa srijede na četvrtak u jednoj uličici blizu Temze umotan u deku i na kartonima, dok se temperatura spustila na -4 stepena.

"Nema nikakvog načina da se izbjegne hladnoća, betonsko tlo i strah da će vam prići preprodavci droge, svodnici ili oni koji vole da tuku beskućnike", izjavio je Seyi Obakin, predsjednik organizacije za pomoć beskućnicima Centrepoint, koji je pravio društvo princu.

"Jedan od najstrašnijih trenutaka je bio kad nas je skoro udarilo vozilo za čišćenje ulica čiji vozač nije vidio našu malu skvrčenu grupu, što pokazuje koliko su uistinu beskućnici ranjivi.

Budući kralj je kazao: "Poslije jedne noći, ne mogu ni da zamislim šta to znači spavati na londonskim ulicama svaku noć."

Centrepoint je prva karitativna organizacija koja je uživala njegovo pokroviteljstvo u 2005. godini. Njegova majka princeza Diana također je podržavala ovu organizciju.

Više od 4.500 beskućnika spavaju na ulici u Londonu, prema posljednjim podacima koje je objavila vlada, a koji su pokazali 40 posto beskućnika su stranci, porijeklom, uglavnom, iz istočne Evrope.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije