Prim. dr Taib Delić: U upotrebi najsavremeniji Fotonin laserski uređaj

0
Promotivni tekst
Prim. dr Taib Delić: U upotrebi najsavremeniji Fotonin laserski uređaj
Foto: Poliklinika Agram / Prim. dr. Taib Delić

Oko 40 posto žena nakon poroda ima problem sa elastičnosti zida vagine i probleme sa zadržavanjem mokraće.

Laserska neinvazivna vaginoplastika je potpuno bezbolna metoda koja već nakon jednog tretmana ženu riješava problema, te prvenira potrebu za hirurškim zahvatom u budućnosti, kazao je Prim. dr Taib Delić. 

"Stres inkontinencija je najčešći oblik inkontinencije, a nevoljno otjecanje urina se javlja kada se poveća pritisak (stres) na mokraćni mjehuh npr. pri kašljanju, kihanju, tjelovježbi. Uzrok je slabljenje mišića dna zdjelice nakon poroda, koji podržavaju mjehur. Ostali faktori koji mogu pogoršati kliničku sliku su bolesti koje uzrokuju kašalj, pušenje, gojaznost, prekomjerna konzumacija alkohola i kofeina, menopauza i neki lijekovi. Prva opcija je vježbanje mišića dna zdjelice, Kegelove vježbe, te regulisanje uzimanja tečnosti i pražnjenja mjehura uz zdrav životni stil mogu značajno ublažiti tegobe. Druge opcije su hiruški tretmani koji bi zbog rizika koje nose trebali biti rezervisani u strogo indiciranim i težim slučejevima", dodaje Prim. dr. Delić.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Poliklinika Agram prva i jedina, unazad sedam godina u Bosni i Hercegovini koristi novu, neizvazivnu Fotona laser terapiju (IncontiLase) u liječenju blage i umjerene stres inkontinencije. Prije 10 dana isporučen nam je i stavljen u upotrebu do sada najsavremeniji Fotonin laserski uređaj za izvođenje neinvazivnih ginekoloških zahvata za liječenje stresne urinarne inkontinencije kao i za liječenje sindroma vaginalnog opuštanja, vaginalne atrofije te prolapsa zdjeličnih organa.

Učinkovitost lasera se temelji na fototermalnoj stimulaciji koja potiče sintezu novih kolagenih vlakana vagine i fascije mišića koje potom daju veću potporu mokraćnom mjehuru. Na isti način laser pomaže i u liječenju spada mokraćnog mjehura (cistokela).

Naučni rezultati navode 68 posto uspješnost terapije (izliječenje), a 94 posto poboljšanje nakon 120 dana. Komplikacije i pogoršanje stanja nije navedeno niti u jednom slučaju. Glavne prednosti IncontiLase su bezbolan, jednostavan postupak, bez krvarenja, rezanja, šavova. Oporavak je brz bez potreba za korištenjem analgetika ili antibiotika. Nema posebnih preoperativnih priprema kao ni posebnih postoperativnih ograničenja tako da se pacijentice mogu odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije