Prijeti li nam novi virus?

Radiosarajevo.ba
Prijeti li nam novi virus?

Nova respiratorna bolest čiji simptomi nalikuju smrtonosnom SARS-u počela se širiti svijetom. Do sada je u svijetu zabilježeno deset slučajeva oboljenja, a pet osoba na Arapskom poluotoku izgubilo je bitku s bolešću.

WHO: Corona virus prijeti

 Prof. dr. Mirsada Hukić, članica Evropske mreže za kontrolu uvoznih virusnih bolesti (ENIVD) i direktorica Instituta za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), za Dnevni avaz objasnila je da se radi o novom virusu, nazvanom Korona. 

„Novi virus za sada nosi radni naziv "Novel Coronavirus 2012". Obično se širi kašljem ili kihanjem kao gripa,“ kaže dr. Hukić, dodajući da je klinička slika kod ovog oboljenja slična influenci, mada može imati i neke druge komplikacije. 

Dr Hukić je potvrdila da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala sve zdravstvene radnike širom svijeta da prijave svakog pacijenta s akutnom respiratornom infekcijom koji je možda putovao u Saudijsku Arabiju ili Katar i bio izložen novom virusu nalik na SARS, jer je smrtnost od virusa 50-postotna.

„Još ovaj virus nije postao problem u Evropi. Uglavnom, do sada je riječ o importovanim slučajevima. Virus može donijeti bilo koji građanin naše zemlje koji bude putovao u krajeve gdje je registrovan. Za sada stanje nije alarmantno, svi u svijetu poduzimaju mjere i spriječe širenje. Nadam se da neće imati epidemijske razmjere, jer mu već vrijeme jenjava. Na svu sreću, njegovo vrijeme nije više aktuelno kao što je bilo,“  kaže Hukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije