Prijedlog za ručak: Dovoljno je pola sata

Radiosarajevo.ba
Prijedlog za ručak: Dovoljno je pola sata

Iako je vikend vrijeme kada želite da vaši ukućani imaju tri ukusna i zdrava obroka, dođe vam nekada da makar jedan od njih spremite za 15-tak minuta i isto toliko pečete, a još kraće pospremate kuhinju. Ako ne želite da ovaj vikend provedete u kuhinji evo prijedloga za vas.

Za početak pripremite čorbicu (supu) od povrća. Potrebna vam je jedna tikvica, mrkva, krompir i svežanj peršuna. Začinite po volji. Kada se povrće iskuha, ispasirajte i topla supica je spremna. 

Dok se povrće kuha za supu, možete pripremiti i glavno jelo. Ovaj vikend je to kiš (Quiche).

Potrebno vam je:

200 g brašna, 100 g putera, malo soli, 70 ml vode, 100 g salame, 100 g suhog mesa, 100 g sira, 4 jaja, 1 dl kisele pavlake.

Salamu, suho meso, sir isjeći na kockice. U brašno sipati so, dodati puter isjeskan na kockice. Rukama utrljavati brašno u puter dok se ne dobije mrvičasto tijesto. Dodati vodu i umjesiti glatko tijesto. Tijesto razviti u krug malo veći od prečnika pleha (Ø 26 cm), prebaciti na nepodmazan pleh i podići ivice. Tijesto malo izbušiti viljuškom.

Na tijesto staviti isjeckanu salamu, meso i sir. Viljuškom razmutiti jaja i pavlaku i preliti preko. Peći 15-20 minuta na 200-220°C stepeni dok ne porumeni.

Napomena: Fil u kišu možete pripremati po vašem ukusu, tako umjesto salame, mesa i sira možete staviti krastavce, masline, brokule...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije