Prijedlog za nedjeljni ručak: Slasne lazanje

Radiosarajevo.ba
Prijedlog za nedjeljni ručak: Slasne lazanje

Ukoliko ne znate šta biste danas pravili za ručak, za vas imamo slastan prijedlog, a to su lazanje.

Sastojci:

400 g tjestenine za lazanje, 80 g sira, 125 g putera, 1200 ml mlijeka, 80 g brašna, 350 g mljevenog mesa, mrkva, 100 g korijena celera, 250 ml pasiranog paradajza, začinske trave - origano, bosiljak, majčina dušica, maslinovo ulje, sol, biber (možete dodati začine po volji).

Priprema:

U odgovarajućoj posudi na puteru popržimo brašno do blago žute boje (jednu do dvije minute), maknemo sa vatre i uz neprekidno miješanje postupno dodajemo vruće mlijeko pazeći da ne ostanu grudice. 

Dodamo naribani sir, sol i prstohvat bibera. Vratimo iznad vatre i uz stalno miješanje čekamo da zavrije pa kuhamo do željene gustoće. 

U odgovarajućoj posudi na mješavini putera i (maslinovog) ulja pirjamo sjeckanu mrkvicu i celerov korijen. Dodamo mljevenu junetinu (ili meso po želji, a može i umjesto mesa povrće) i uz stalno miješanje sve zajedno popržimo. Zatim dodajemo paradajz sos, prstohvat mljevenog ruzmarina i sve zajedno pirjamo oko deset minuta. Dalje dodajemo željene začine i ostavimo na laganoj vatri da vrije još deset minuta. 

Vatrostalnu posudu namažemo puterom pa u nju redom slažemo tijesto za lasagne, umak bešamel i umak bolognese. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo sve sastojke. Zadnji red završavamo slojem tijesta, bešamel umaka i listićima sira. 

Stavimo da se peče u zagrijanu rernu, na 180 stepeni oko 45 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije