Prijedlog za nedjeljni ručak: Sarma
Sarma - ko joj može odoljeti? Tradicionalno bosansko jelo mami svojim mirisom i one najprobirljivije. Zašto upravo nedjelju ne biste iskoristili za pripremanje ovog super ukusnog jela?
Potrebno vam je:
- 850 do 1000 gama goveđeg/junećeg samljevenog mesa
- listovi kiselog kupusa za sarmu (oko 40 do 50 listova)
- jedna šolja riže
- dvije glavice luka
- jedna mrkva
- nekoliko kockica suhog mesa (ko voli)
- ulje
- vegeta
Priprema:
Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite jesu li dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu. Prelijte listove vrućom vodom i ostavite kratko da stoji kako bi kiseli kupus otpustio svoju kiselost.
Nasjeckajte luk, a zadebljanja kupusovog lista podrežite. Rižu stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima kroz rižu kako bi se oprala.
Popirjajte luk na ulju i prelijte po mesu koje ste prethodno posolili. U posudu s mesom stavite ispranu rižu i kašiku mljevene paprike te promiješajte.
Listove kupusa počnite puniti. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan. Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa. Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu.
Posložite sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite još list do dva kiselog kupusa. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata.
Na kraju dodajte zapršku. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.