Prijedlog za današnji ručak: Gratinirani karfiol
Ukoliko još uvijek razmišljate šta biste spremili za ručak, evo jednostavne i ukusne ideje.
Gratinirani karfiol
Za 4 osobe: karfiol, 500 g tjestenine, 2,5 dl gustog paradajz sosa, 2 česna bijelog luka, 4 lovorova lista, 200 g ovčjeg sira, 50 g parmezana, maslinovo ulje, so.
Operite karfiol, isjecite ga na manje komade i kratko obarite u kipućoj, posoljenoj vodi. Potom ga iscijedite i propržite u maslinovom ulju, začinjenom bijelim lukom i lovorom.
Poslije pet minuta dodajte paradajz sos razrijeđen sa 3 dl vode, posolite i kuhajte na umjerenoj temperaturi dok sos ne postane gust. U međuvremenu obarite i procijedite tjesteninu. Isjeckajte kozji sir na kockice. Potom u podmazanoj vatrostalnoj činiji poredajte polovinu tjestenine, preko stavite sloj sira, pospite parmezanom, pa dodajte preostalu tjesteninu, sir i parmezan. Pecite u rerni na 230 stepeni oko 20 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.